ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για δημογραφικό: «Εξαιρετικά ανησυχητικές οι διαχρονικές τάσεις»

Μητσοτάκης για δημογραφικό: «Εξαιρετικά ανησυχητικές οι διαχρονικές τάσεις»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Για «εθνικό κίνδυνο σε πλήρη εξέλιξη» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο δημογραφικό πρόβλημα κατά την ομιλία του στο συνέδριο «Δημογραφικό 2023 - Ώρα για δράση».

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είπε ότι πρόσφατα σήμανε ηχηρό συναγερμό για το δημογραφικό πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, είπε, πρόκειται για μια γέννηση ανά δύο θανάτους.

«Είναι ένα πρόβλημα που κλιμακώνεται εδώ και μισό αιώνα. Επαιξε ρόλο και η πανδημία ωστόσο οι διαχρονικές τάσεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «λαός μας είναι από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη» ωστόσο το πρόβλημα απασχολεί όλη τη Δύση.

Ανέφερε ακόμη πως η πληθυσμιακή υποχώρηση δεν εκδηλώνεται ισομερώς στην επικράτεια αλλά έχει εξάρσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. «Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκούν μόνο εθνικές στρατηγικές αλλά απαιτούνται και συγκεκριμένες τοπικές πρόνοιες» είπε.

«Η δημογραφική κατάρρευση καθίσταται ένα υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός.

Εστιάζοντας στις ρίζες του προβλήματος επισήμανε ακόμη πως «σε όλο τον κόσμο βρισκόμαστε στο στάδιο της δεύτερης δημογραφικής μετάβασης: τα ζευγάρια κάνουν οικογένειες σε μεγαλύτερες ηλικίες κάνουν όμως και λιγότερα παιδιά». Παράλληλα, «αλλάζει και το προσωπικό όραμα ευτυχίας των νέων ανθρώπων και το μοντέλο της σύγχρονης οικογένειας που είναι πιο απαιτητικό, αλλά και πιο απρόσιτο, καθώς συμπιέζεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον με την ανασφάλεια να κυριαρχεί συχνά στην ψυχολογία πολλών νέων ανθρώπων».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στην ίδρυση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ώστε η χώρα να ενοποιήσει τις προτεραιότητές της σε ένα εθνικό σχέδιο για το βασικό κύταρρο της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια.

Επισήμανε ακόμη πως «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε επιλογές που μπορούν να φέρουν γρήγορα αποτελέσμα» και πως η αντιμετώπισή του συνιστά «μία πολύχρονη και συχνά άνιση προσπάθεια και προϋποθέτει συμμάχους το κράτος και τις επιχειρήσεις, μέχρι τους ίδιους τους πολίτες».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ