ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Trade Estates: Οι νέες επενδύσεις και η είσοδος στο Χρηματιστήριο – Τα πλάνα για τα εμπορικά πάρκα

Trade Estates: Οι νέες επενδύσεις και η είσοδος στο Χρηματιστήριο – Τα πλάνα για τα εμπορικά πάρκα
Δημήτρης Παπούλης, CEO Trade Estate, Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Ομίλου Fourlis, Γιώργος Αλεβίζος, CFO Fourlis

Την ολοκλήρωση έργων ύψους 180 εκατ. ευρώ έως το 2027 σχεδιάζει η Trade Estates ενώ παράλληλα η εταιρεία περνά το κατώφλι του Χρηματιστηρίου με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει από την 1η και έως τις 3 Νοεμβρίου και τις μετοχές της εταιρείας να αρχίζουν να διαπραγματεύονται από τις 8 Νοεμβρίου.

Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, συνεχίζοντας παράλληλα να εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιό της με αναπτύξεις, φτάνει συνολικά ως τα 292 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027, έχοντας στόχευση στα Εμπορικά Πάρκα και στα Κέντρα Logistics, σύμφωνα με τη διοίκησή της. Σύμφωνα με το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας, το 2027 αναμένεται να διαθέτει συνολικά 18 εμπορικά ακίνητα. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, το 85% των εσόδων από μισθώματα προέρχεται από Εμπορικά Πάρκα, το 15% από Κέντρα Logistics ενώ στις χώρες που έχει παρουσία, το 75% των εσόδων από μισθώματα προέρχεται από την Ελλάδα, ενώ το 25% από την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Ομίλου Fourlis, Bασίλης Φουρλής κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ενόψει της IPO, «συνειδητοποιήσαμε πριν από 5 χρόνια ότι έλειπαν από την Ελλάδα σύγχρονοι χώροι λιανικής για μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου ή νέες που εισέρχονται στην ελληνική αγορά». Εξήγησε πως εντοπιζόταν έλλειμμα στα εμπορικά πάρκα, σε χώρους πολύ διαδεδομένους σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός από την Ελλάδα, ελλείψει πολεοδομικών σχεδίων και μεγάλων εκτάσεων. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «συνειδητοποιήσαμε επίσης ότι δεν υπήρχαν μεγάλα αποθηκευτικά κέντρα». «Τριπλασιάσαμε την εταιρεία αποκτώντας ή δημιουργώντας το 80% των εμπορικών πάρκων της Ελλάδας» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπούλης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σημείωσε πως, πριν την ίδρυση της εταιρείας, «γυρίσαμε σε όλες τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, είδαμε τη ραγδαία εξέλιξη των προϊόντων αυτών και την ανταπόκριση των καταναλωτών. Έτσι αποφασίσαμε ότι ο σωστός δρόμος ήταν η εξειδίκευση στους δύο τομείς».

Τα νέα εμπορικά πάρκα

Το χαρτοφυλάκιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ περιλαμβάνει έως τώρα 9 εμπορικά πάρκα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Βουλγαρία και Κύπρο. Σύμφωνα με τα σχέδιά της προβλέπεται η ανάπτυξη τριών νέων Retail Park.

Το εμπορικό πάρκο στην Πάτρα, έργο 27 εκατ., όπου θα αναπτυχθεί ΙΚΕΑ και θα φιλοξενήσει παράλληλα περίπου 7 σημαντικούς λιανεμπόρους, αναμένεται να λειτουργήσει έως τις αρχές του 2025. Την ίδια περίοδο αναμένεται και η λειτουργία του εμπορικού πάρκου στην Κρήτη, επένδυση 21 εκατ.

«Ναυαρχίδα» αποτελεί η μεγάλη επένδυση ύψους 70 εκατ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί για το retail park στο Ελληνικό. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2027. Αναμένεται να στεγάσει σε ποσοστό 40%, κατάστημα ΙΚΕΑ καθώς επίσης και έως 9 επιπλέον καταστήματα.

Πέραν των εμπορικών πάρκων, στον κλάδο των logistics centers, η Trade Estates αναπτύσσει παράλληλα αποθήκες επιφάνειας 56.000 τ.μ. στην Ελευσίνα για την Dixons, ένα έργο 45 εκατ. που αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2025. Σημειώνεται ότι στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estate περιλαμβάνονται 3 Κέντρα Logistics, τα οποία βρίσκονται στα Οινόφυτα, στο Σχηματάρι και στην Ελευσίνα.

Η απόκτηση του Smart Park στα Σπάτα

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Trade Estates προχώρησε σε υπογραφή συμφωνίας με τη REDS AE για την απόκτηση του εμπορικού πάρκου Smart Park στα Σπάτα, έναντι 110 εκατ. ενώ το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Αναφερόμενος στην απόκτηση του Smart Park, η επισκεψιμότητα του οποίου μέσα στο 2023 αυξήθηκε κατά 18%, ο κ. Παπούλης επεσήμανε πως προστίθεται στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, με 100% πληρότητα και 30 υποψήφιους ενοικιαστές να αναζητούν χώρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ