ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καρκίνος του μαστού: Η δύναμη της πρόληψης και της καλής ψυχολογίας

Καρκίνος του μαστού: Η δύναμη της πρόληψης και της καλής ψυχολογίας
Εκδήλωση του Ομίλου Affidea στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας

«Ευτυχώς που ήρθε ο καρκίνος του μαστού στη ζωή μου, αλλιώς θα ήμουν νεκρή από το αλκοόλ και την ηρωίνη».

«Η νόσος με έμαθε να συγχωρώ, να συμπάσχω, να συμπονώ…».

«Ο καθένας στον καρκίνο, έχει τον δικό του αμυντικό μηχανισμό».

Οι παραπάνω, είναι φράσεις γυναικών που νόσησαν από καρκίνο του μαστού και κατάφεραν όχι μόνο να ξεπεράσουν το πρόβλημα, αλλά να ζουν σήμερα με μία ποιότητα ζωής και να ονειρεύονται.

Ακούστηκαν και συγκίνησαν στη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε ο Όμιλος Affidea και η Ένωση Γυναικών Δικηγόρων Αθηνών και Φίλων «Ελένη Καρύδη», την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από την ασθένεια, που αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον Μήνα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού, όπως έχει καθιερωθεί ο Οκτώβριος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Picture2.jpg
Εκδήλωση του Ομίλου Affidea στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας

Οι προσωπικές ιστορίες δύο δικηγόρων που συγκίνησαν με την ιστορία τους

Συγκίνησαν ιδιαίτερα τους παριστάμενους οι προσωπικές ιστορίες δύο δυναμικών δικηγόρων, οι οποίες με παρρησία μίλησαν για την ασθένειά τους και μοιράστηκαν την εμπειρία της νόσησής τους.

Οι κυρίες Βασιλική Λύτρα, δικηγόρος Αθηνών και Μαρία Γεωργουλή, δικηγόρος Πειραιά, με θαυμαστή δύναμη ψυχής, μοιράστηκαν με το ακροατήριο την εμπειρία της νόσησής τους- τονίζοντας, ότι ακόμη και ως «φρέσκο-χειρουργημένες», δεν άφησαν ούτε μία ημέρα τους πελάτες τους και το καθήκον τους - και καταχειροκροτήθηκαν! Τελικά ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό.

Ο συχνότερος καρκίνος, αλλά ο ιάσιμος

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες, καθώς κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, καταγράφονται περίπου 2,3 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις. Μόνο στη χώρα μας καταγράφονται ετησίως περίπου 6.000 νέα περιστατικά. Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ανίκητος. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση, καθώς ο καρκίνος του μαστού μπορεί, πολύ σπανιότερα (περίπου 1% των διαγνώσεων), να εμφανιστεί και σε άνδρες.

Εφόσον η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνει έγκαιρα, μπορεί να διασφαλίσει πολύ καλύτερη έκβαση της νόσου, χάρη στις διαθέσιμες νέες θεραπείες. Γι’ αυτό, σημαντικό ρόλο παίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος με αυτοεξέταση, κλινική εξέταση από ιατρό και μαστογραφία ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες των ιατρών.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον ειδικό μαστολόγο, χειρούργο μαστού, επιστημονικό υπεύθυνο ιατρείων μαστού Affidea Κηφισιάς, Αθήνας και Περιστερίου, κύριο Χρήστο Λούμπια, ο οποίος μίλησε για την σπουδαιότητα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, που μπορεί να οδηγήσει στην ίαση στο 95% των περιπτώσεων. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ασθενείς που ζουν σήμερα έχοντας νοσήσει από καρκίνο του μαστού στο πρόσφατο ή μακρινό παρελθόν, αποτελούν πλέον τη συντριπτική πλειοψηφία. Το πιθανότερο δε είναι να μην καταλήξουν από τη νόσο τους, αλλά από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που μπορεί να προκύψει κατά την διάρκεια της ζωής τους, άσχετο με τον καρκίνο του μαστού» ανέφερε ο ίδιος.

Picture3.jpg
Εκδήλωση του Ομίλου Affidea στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας

Η τεράστια δύναμη της καλή ψυχολογίας

Εξάλλου, ο κ. Σάββας Σαββόπουλος, Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής, Διδάσκων Ψυχαναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, μέλος Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης, έδωσε μια άλλη οπτική της νόσου και του πόσο η κακή επί μακρόν ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωσή της, όσο και για τον ψυχολογικό αντίκτυπο αυτής στον νοσήσαντα και στην οικογένειά του, αλλά και για το πόσο σημαντική είναι η αντιμετώπιση της έλλειψης ψυχοκοινωνικής στήριξης των νοσούντων. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σαββόπουλος «καθήκον κάθε ατόμου είναι να είμαστε κοντά στον ασθενή και να μοιραστούμε τις αγωνίες και τις σκέψεις του. Επειδή εάν τις αντέξουμε εμείς θα τις αντέξει κι αυτός…».

Αναφερόμενος σε περιστατικά με τα οποία συνεργάστηκε, τόνισε πώς του έκανε εντύπωση μία ασθενής η οποία του είχε υπογραμμίσει: «Ευτυχώς που ήρθε ο καρκίνος του μαστού στη ζωή μου, αλλιώς θα ήμουν νεκρή από το αλκοόλ και την ηρωίνη». Μάλιστα ο κ. Σαββόπουλος, τόνισε ότι η δύναμη της ψυχολογίας είναι μεγαλύτερη, ακόμη και από την κληρονομικότητα, σημειώνοντας πώς η κληρονομικότητα στη νόσο, κυμαίνεται μεταξύ 6% με 7%.

Την εκδήλωση συντόνισε η κυρία Κυριακή Παντελεάκη, Δικηγόρος Αθηνών, Γ.Γ. Ένωσης Γυναικών Δικηγόρων Αθηνών και Φίλων «Ελένη Καρύδη». Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και η κυρία Χριστίνα Τσαγκλή, μέλος ΔΣ ΔΣΑ, Πρόεδρος Ένωσης Γυναικών Δικηγόρων Αθηνών και Φίλων «Ελένη Καρύδη», ενώ στα συμπεράσματα αναφέρθηκε η κυρία Νίκη Βασιλοπούλου, Δικηγόρος Αθηνών, Αντιπρόεδρος Ένωσης Γυναικών Δικηγόρων Αθηνών και Φίλων «Ελένη Καρύδη».

Στα ροζ φωτισμένος ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, πραγματοποιεί μία τέτοια εκδήλωση. Μάλιστα, σε μια συμβολική κίνηση, η είσοδος του κτηρίου του Συλλόγου φωτίστηκε ροζ, στο χρώμα της πρόληψης, ώστε να εκπέμψει δυνατά το μήνυμα αυτό.

Picture4.jpg
Εκδήλωση του Ομίλου Affidea στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας

Παράλληλα, ο Όμιλος Affidea θα προχωρήσει σε δωρεάν κλινική εξέταση μαστού από έμπειρη ιατρική ομάδα, καθώς και σε απεικονιστικές εξετάσεις (ψηφιακή μαστογραφία ή/και υπέρηχος μαστού) σε προνομιακή τιμή, σε όσες από τις συγκεκριμένες γυναίκες κριθεί αναγκαίος ο περαιτέρω έλεγχος. Επίσης, σχεδίασε ειδικά προνομιακά προγράμματα εξετάσεων για τα μέλη της Ένωσης και του συγγενείς Α΄ βαθμού.

Ο Όμιλος Affidea, αναγνωρίζοντας τον καίριο και ουσιαστικό ρόλο της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης στη ζωή κάθε ανθρώπου, διοργανώνει όλο τον χρόνο ενημερωτικές ημερίδες και σεμινάρια, ενώ παράλληλα υλοποιεί δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε όλη την Ελλάδα, όπου έχει παρουσία και λειτουργεί διαγνωστικά κέντρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ