ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κρίσιμες αποφάσεις των τραπεζών για το deal Μαρινόπουλου - Σκλαβενίτη

Κρίσιμες αποφάσεις των τραπεζών για το deal Μαρινόπουλου - Σκλαβενίτη
EUROKINISSI / ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Το σκέλος της χρηματοδότησης της πρότασης διάσωσης της «Μαρινόπουλος» από την «Σκλαβενίτης» θα πρέπει να εγκρίνουν έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας οι τράπεζες, με το σχετικό φάκελο να είναι ήδη στα χέρια τους.

Σχετικά με το θέμα της τραπεζικής χρηματοδότησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας κυβερνητικές πηγές τόνιζαν τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν μπορεί να έχει «προνομιακό» χαρακτήρα διότι υπάρχει κίνδυνος οι τράπεζες να κατηγορηθούν για διακριτική μεταχείριση και υπογραμμίζουν πως η οικογένεια Μαρινόπουλου πρέπει οπωσδήποτε να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή της σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Πάντως αυτό είναι μάλλον αμφίβολο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τα πιστωτικά ιδρύματα ενημερώθηκαν ήδη από την πλευρά της Μαρινόπουλος ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται η κατάσταση ρευστότητας είναι εξαιρετικά πιεστική και εάν δεν αντιμετωπισθεί μέχρι το τέλος του μήνα θα δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία της εταιρείας.

Στη βάση αυτή η ταχύτατη έγκριση της πρότασης διάσωσης της «Μαρινόπουλος» από την «Σκλαβενίτης» και η εξασφάλιση επαρκών πιστώσεων από τις τράπεζες είναι απαραίτητη συνθήκη για τη διάσωση της «Μαρινόπουλος».

Οι τράπεζες από την πλευρά τους έχουν πολλούς λογούς να επιδιώκουν τη συνέχιση της λειτουργίας της «Μαρινόπουλος», καθώς οι προμηθευτές της λιανεμπορικής αλυσίδας είναι πελάτες των τραπεζών και πιθανή κατάρρευση της θα τους προκαλούσε κλυδωνισμούς που σε πάμπολλες περιπτώσεις θα καθιστούσαν αδύνατη την εξόφληση των υποχρεώσεων τους προς τις τράπεζες.

Οι επισφάλειες των τραπεζών είναι πάντως το λιγότερο, καθώς ο πιο σοβαρός κίνδυνος είναι να βρεθούν 50.000 εργαζόμενοι άνεργοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ