ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σταθεροί ρυθμοί ανάπτυξης για την ΙΒΜ στην Ελλάδα με έμφαση στο ΑΙ και το cloud

Σταθεροί ρυθμοί ανάπτυξης για την ΙΒΜ στην Ελλάδα με έμφαση στο ΑΙ και το cloud

Στην ελληνική αγορά επενδύει η ΙΒΜ, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής παγκοσμίως, η οποία παρουσιάζει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχοντας στα πλάνα της να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε τομείς όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, το hybrid cloud αλλά και η κυβερνοασφάλεια.

Όπως ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης ο Νίκος Μανιάτης, γενικός διευθυντής της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο, η τοπική θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2023 με έσοδα που θα κινηθούν στα επίπεδα των 136 εκατ. ευρώ από 126 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022 με τον ρυθμό ανάπτυξης να κινείται σε υψηλά μονοψήφια νούμερα χωρίς να αποκλείεται να είναι τελικώς και διψήφια. Σημειώνεται ότι το 2022 το περιθώριο όσον αφορά στα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ήταν στα επίπεδα του 6%, ενώ ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι η IBM έχει καταφέρει στην Ελλάδα να καλύψει το «έδαφος» μετά την απόσχιση του τομέα υπηρεσιών και τη δημιουργία της Kyndryl. Ένας τομέας που ήταν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εσόδων της ΙΒΜ.

Ο κ. Μανιάτης εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος για τα επόμενα βήματα της ΙΒΜ στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης στους υπάρχοντες πελάτες δεδομένων των νέων αναγκών που δημιουργούνται. Η ΙΒΜ παγκοσμίως έχει επενδύσει και είναι πρωτοπόρος σε τομείς όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), έχοντας αναπτύξει την πλατφόρμα watsonx που απευθύνεται σε επιχειρήσεις, το υβριδικό (hybrid) cloud αλλά και την κυβερνοασφάλεια. Ο επικεφαλής της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο σημείωσε ότι το ΑΙ και η κυβερνοασφάλεια είναι τα δύο θέματα που απασχολούν τους μεγάλους οργανισμούς στη χώρα μας, στους οποίους και απευθύνεται ο αμερικανικός κολοσσός, ενώ έχουν ήδη υλοποιηθεί αρκετά σχετικά έργα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Σημειωτέον πως περίπου το 50% των εσόδων της ΙΒΜ στην Ελλάδα προέρχεται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, το 10%-15% από την ενέργεια, το 10% από τις τηλεπικοινωνίες και το 8%-10% από τον δημόσιο τομέα. Επιπλέον, είναι ενδιαφέρον ότι το 75% των εσόδων της ΙΒΜ είναι από λογισμικό και υπηρεσίες και το υπόλοιπο 25% από υποδομές, ενώ το 50% του συνόλου είναι «επαναλαμβανόμενα» έσοδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης στο χώρο των μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών όσον αφορά στο λογισμικό, όπως και στον δημόσιο τομέα αλλά και στον κλάδο της ενέργειας. Η ΙΒΜ, όσον αφορά στην ελληνική αγορά, σκοπεύει να δώσει έμφαση σε λύσεις όπως είναι αυτές που αφορούν την κυβερνοασφάλεια, τη βιωσιμότητα και τη διασφάλιση πάγιων στοιχείων, την αξιοποίηση δεδομένων και το ΑΙ αλλά και σε εκείνο της αυτοματοποίησης. Στόχος, άλλωστε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης είναι «να μεταφέρουμε στην Ελλάδα την τεχνογνωσία της ΙΒΜ», η στρατηγική της οποίας στρατηγική της IBM εστιάζει στο hybrid cloud και το ΑΙ, σημειώνοντας ότι «κάθε επιχείρηση με την οποία συνομιλούμε, επιθυμεί να αξιοποιήσει την τεχνολογία για να προσφέρει νέες βελτιωμένες υπηρεσίες, να κλιμακωθεί επιχειρηματικά με ταχύτητα και να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και την καινοτομία χωρίς να αυξήσει το αποτύπωμά της».

Στα ατού της ΙΒΜ είναι και το δίκτυο συνεργατών της, το οποίο είναι αρκετά ευρύ στην Ελλάδα περιλαμβάνοντας από διανομείς (Info Quest Technologies, Metrosoft, Data Blue), πάνω από 30 μεταπωλητές αλλά και στρατηγικές συνεργασίες με εταιρείες όπως είναι η EY, η Deloitte και η Accenture. Επιπλέον, η ΙΒΜ έχει παγκόσμιες συμφωνίες συνεργασίας με εταιρείες όπως είναι η AWS, η Microsoft (για την αξιοποίηση του Azure), η Salesforce και η SAP.

Στα πλάνα της ΙΒΜ είναι και η περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της. Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι και οι άμεσοι συνεργάτες της ΙΒΜ έχουν αυξηθεί κατά 20%. Το προσωπικό της ελληνικής θυγατρικής ανέρχεται σε 260 άτομα, ενώ αν προστεθούν και οι άμεσοι εξωτερικοί συνεργάτες ο συνολικός αριθμός κυμαίνεται μεταξύ 600 και 700 ατόμων. Με δεδομένο πάντως και το ζήτημα που υπάρχει με τις ψηφιακές δεξιότητες, ο κ. Μανιάτης έκανε ειδική αναφορά πρόγραμμα SkillsBuild της IBM. Προωθώντας τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, το πρόγραμμα SkillsBuild λειτουργεί σε 159 χώρες με 1.000+ μαθήματα σε 20 γλώσσες, υποστηρίζει εκατομμύρια μαθητευόμενους και επαγγελματίες, στοχεύοντας στην εκπαίδευση 30 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως έως το 2030 σε καινοτόμες τεχνολογίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ