ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Quest Holdings: Ενίσχυση παρουσίας στη λιανική - Επέκταση σε νέες κατηγορίες προιόντων

Quest Holdings: Ενίσχυση παρουσίας στη λιανική - Επέκταση σε νέες κατηγορίες προιόντων

Η επέκταση σε νέες κατηγορίες προϊόντων τεχνολογίας με έμφαση στο χώρο των οικιακών συσκευών αλλά και η ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στην αγορά της λιανικής περιλαμβάνονται στα άμεσα πλάνα της Quest Holdings.

Αυτό τουλάχιστον προέκυψε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 9μηνου του 2023. Μάλιστα, τα στελέχη της διοίκησης του ομίλου δεν απέκλεισαν και το ενδεχόμενο ακόμη και για εξαγορές σε περίπτωση που υπάρξουν οι κατάλληλες ευκαιρίες ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του εμπορικού τομέα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την «εμπλοκή» της Quest Holdings στην διαδικασία πώλησης της Κωτσόβολος, η διοίκηση του ομίλου επεσήμανε ότι η κίνηση αυτή έγινε με σκοπό να ενισχυθεί το ποσοστό των εσόδων που προέρχονται από το χώρο της λιανικής πώλησης προϊόντων, το οποίο αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο 20% (περίπου 150 εκατ. ευρώ) όσον αφορά τον τομέα των εμπορικών δραστηριοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος διαθέτει φυσικά καταστήματα (iSquare, Xiaomi stores) αλλά και e-shop (you.gr).

Σύμφωνα με τα στελέχη του ομίλου, αν υπάρξει κάποια άλλη ευκαιρία θα την εξετάσουν λαμβάνοντας υπόψιν το ρίσκο που συνοδεύει μία τέτοια κίνηση δεδομένου ότι πρόκειται για έναν κλάδο, ο οποίος παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Επιπλέον, στα πλάνα είναι και η επέκταση σε νέες κατηγορίες προϊόντων. Η πολύ καλή πορεία των προϊόντων κλιματισμού, στον οποίο εισήλθε σχετικά πρόσφατα ο όμιλος, κυρίως με την εξαγορά της Γ.Ε. Δημητρίου αλλά και το γεγονός ότι η επέκταση στη Ρουμανία, όπου ανέλαβε τη διανομή των προϊόντων της Xiaomi, αποδίδει καρπούς φαίνεται να αποτελεί το έναυσμα και για άλλες κινήσεις. Όπως αναφέρθηκε, τα πλάνα περιλαμβάνουν καταρχάς την περαιτέρω έμφαση στον κλιματισμό με πρόθεση δραστηριοποίησης και στη ρουμανική αγορά με τέτοια είδους προϊόντων. Αλλά και την επέκταση σε νέες κατηγορίες οικιακών συσκευών, τόσο μικρών όσο και μεγάλων, οι οποίες, άλλωστε, είναι αρκετά κοντά σε αυτές που ήδη δραστηριοποιείται ο όμιλος με την Info Quest Technologies να είναι η μεγαλύτερη εταιρεία χονδρικής διάθεσης προϊόντων τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα για το 9μηνο του 2023, ο όμιλος Quest παρουσίασε πωλήσεις 827 εκατ. ευρώ (+11,8%) με την αύξηση να προέρχεται κατά κύριο λόγο από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τεχνολογίας. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 59,8 εκατ. ευρώ (+9,6%) με τα κέρδη προ φόρων να είναι στα 41,4 εκατ. ευρώ (-2,7%) και τα κέρδη μετά από φόρους στα 32,2 εκατ. ευρώ (-0,9%). Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, τα ποσά του 9μηνου του 2022 περιείχαν κεφαλαιακά κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ από την πώληση μειοψηφικών συμμετοχών και έκτακτα ανόργανα έσοδα 1,2 εκατ. ευρώ. Εξαιρώντας τα εν λόγω έκτακτα και ανόργανα αποτελέσματα, τα κέρδη προ φόρων στο 9μηνο του 2023 ήταν βελτιωμένα κατά περίπου 3% σε σχέση με τα προσαρμοσμένα πέρυσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ