ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της Nova και της United Group για το 9μηνο του 2023

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της Nova και της United Group για το 9μηνο του 2023

Ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας λόγω των συνεργιών που προκύπτουν από τη United Group, οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών και αυξημένες επενδύσεις παρουσίασε η Nova όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα της στους πρώτους 9 μήνες του 2023.

Όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα της United Group, η Nova είδε τα έσοδα της στο 9μηνο της φετινής χρονιάς να διαμορφώνονται στα 612 εκατ. ευρώ με την αύξηση να είναι της τάξεως του 2% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022 που είχαν ανέλθει στα 601 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Nova αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των συνολικών εσόδων της United Group, τα οποία στο 9μηνο ανήλθαν σε 2,045 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 7%.

Όσον αφορά στα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAal), ανήλθαν στα 205 εκατ. ευρώ για τη Nova με τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο να παρουσιάζει αύξηση 12% σε σχέση με το 9μηνο του 2022 όταν και είχαν διαμορφωθεί στα 183 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αποδίδεται στις συνέργιες που δημιουργεί για τη Nova η συμμετοχή της στη United Group, η οποία δραστηριοποιείται στις περισσότερες από τις χώρες των Βαλκανίων (Σλοβενία, Σερβία, Κροατία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Βουλγαρία). Σημειωτέον πως τα EBITDAal της United Group ανήλθαν στα 751 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 10%.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα της United Group είναι οι αυξημένες επενδύσεις στην ελληνική θυγατρική της. Συγκεκριμένα, στο 9μηνο του 2023 οι επενδύσεις από πλευράς Nova, κυρίως για την περαιτέρω ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της, ανήλθαν στα 200 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 8% σε σχέση με τα 185 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις συνολικά στη United Group για το 9μηνο του 2023 μειώθηκαν κατά 11% στα 455 εκατ. ευρώ.

Ο συνολικός αριθμός πελατών κινητής τηλεφωνίας της Nova (συμβόλαια και καρτοκινητή) αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 2% και διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 2,213 εκατ. έναντι 2,172 εκατ. στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2022. Ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων έφθασε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 στα 1,2 εκατ., ενώ εκείνος των πελατών συνδρομητικής τηλεόρασης τις 428 χιλιάδες.

Το μικτό μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (blended ARPU) στο σύνολο του πελατολογίου της Nova μειώθηκε κατά 2% στα 22,8 ευρώ (από 23,1 ευρώ) με τη μείωση αυτή να αποδίδεται στην εμπορική πολιτική που έχει ακολουθήσει η εταιρεία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, σε συνολικό επίπεδο η United Group είδε τα καθαρά κέρδη άγγιξαν τα 453 εκατ. ευρώ για το 9μηνο έναντι ζημιών περίπου 150 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022. Η διαφορά αυτή οφείλεται στα έσοδα που προήλθαν από την πώληση της μονάδας υποδομών πύργων κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Σλοβενία στην σαουδαραβική TAWAL.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ