ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H TEVA βραβεύει την εθελοντική Οργάνωση ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ

H TEVA βραβεύει την εθελοντική Οργάνωση ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ

Ένα από τα έξι κοινωνικά βραβεία που απονέμει σταθερά τα τελευταία χρόνια η φαρμακευτική Teva στο πλαίσιο των HUMANIZING HEALTH AWARDS, κατέκτησε η εθελοντική οργάνωση ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ.

Ειδικότερα, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ, διακρίθηκε για την ανανέωση εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών που θα χρησιμοποιηθούν από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας της ετήσιας αποστολής σε απομακρυσμένα νησιά της χώρας μας.

Η φαρμακευτική Teva ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα το 2009, αποτελεί μια δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρεία στους τομείς που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, απασχολώντας συνολικά περίπου 60 άτομα. Η Teva Pharmaceuticals συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες παγκόσμιες φαρμακευτικές εταιρείες – υπηρετώντας καθημερινά περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το κοινωνικό αποτύπωμα των HUMANIZING HEALTH AWARDS

Τα HUMANIZING HEALTH AWARDS, δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 2021. Πρόκειται για μία κοινωνική πρωτοβουλία της TEVA που αναγνωρίζει και επιβραβεύει πρωτοβουλίες έξι μη κερδοσκοπικών φορέων στον τομέα της υγείας. Πρωτοβουλίες, οι οποίες βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους. Οι εργαζόμενοι της TEVA, είναι οι άνθρωποι πίσω από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, οι οποίοι ψηφίζουν κάθε χρόνο τα προγράμματα που επιβραβεύονται με το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ, ανά περίπτωση.

Τα βραβεία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 13.00 στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

Από την πλευρά της, η κυρία Ιωάννα Καρώνη, Communication & Patient Support Manager Teva, δήλωσε μεταξύ άλλων για τα βραβεία: «Πριν από τρία χρόνια η Teva πήρε μια κοινωνική πρωτοβουλία και έδωσε μια υπόσχεση απέναντι στον άνθρωπο: Να στέκεται έμπρακτα δίπλα σε κάθε ασθενή, να υποστηρίζει και να προσφέρει στον δύσκολο αγώνα των συνανθρώπων μας και των οικογενειών τους. Είμαι βαθιά συγκινημένη που συνεχίζουμε να τηρούμε αυτή μας την υπόσχεση και συνδράμουμε, έστω και λίγο, στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών».

Σχετικά με τη ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ, από το 2014 που ιδρύθηκε, επισκέπτεται κάθε χρόνο τα μικρά και απομονωμένα ελληνικά νησιά, με σκοπό πρωτίστως την παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών, καθώς και τη φροντίδα των πολιτών. Το 2024 οι εθελοντές της ΣΥΜΠΛΕΥΣΗΣ αναμένεται να επισκεφθούν 7 διαφορετικούς προορισμούς της νησιωτικής Ελλάδας όπου δεν υπάρχει η κατάλληλη ιατρική και υγειονομική κάλυψη γενικότερα.

Η αποστολή αδειοδοτείται από την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια και από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 15.100 εξετάσεις σε 8.800 κάτοικους στα συνολικά 34 νησιά μέσα από 19 αποστολές.

Εάν λοιπόν ο ένας άξονας δράσης της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης +Πλεύση είναι η εθελοντική παροχή υπηρεσιών υγείας, ο δεύτερος και αδιαπραγμάτευτος άξονας, είναι η νοητή ένωση των ακριτών μας με την υπόλοιπη χώρα, ώστε να σπάσει για τα καλά η απομόνωση των πρώτων.

Γιατί στην πραγματικότητα, οι εθελοντές της +Πλεύσης, επιτελούν ένα πολύ σπουδαίο ανθρώπινο έργο: αφενός στηρίζουν τη δημόσια και ατομική υγεία- λειτουργώντας ως βασικό σκαλοπάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας- και αφετέρου, ενισχύουν τον κοινωνικό ιστό των απομακρυσμένων περιοχών, αμβλύνοντας τις ανισότητες, υγειονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές.

Η Σύμπλευση, είναι μία αμιγώς εθελοντικού χαρακτήρα οργάνωση, η οποία πραγματοποιεί δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους- κυρίως πριν το καλοκαίρι και αμέσως μετά- με στόχο τη μέγιστη δυνατή προσφορά προς τα ελληνικά ακριτικά νησιά. Για την υποστήριξη των κατοίκων των ελληνικών ακριτικών νησιών, η +πλευση εστιάζει τις δράσεις της σε τρεις θεματικούς πυλώνες:

  • Παροχή δωρεάν ιατρικών εξετάσεων
  • Υλοποίηση έργων υποδομής
  • Εκπαιδευτικές και Πολιτιστικές δράσεις

Πάνω από όλα, υγιής εθελοντισμός

Η ομάδα αποτελείται από εθελοντές ιατρούς και νοσηλευτές όλων των ειδικοτήτων και επαγγελματίες υγείας, αλλά και εθελοντές από όλους τους κλάδους και τα επαγγέλματα, όπως δικηγόρους, οικονομολόγους, εκπαιδευτικούς ή επαγγελματίες κάθε είδους, εικαστικούς και καλλιτέχνες, που τους ενώνει ένας κοινός σκοπός: η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η ανάγκη για προσφορά, αλλά και η θάλασσα!

Όπως τονίζει στο CNN Greece ο επικεφαλής και «ψυχή» της Σύμπλευσης κ. Δημήτρης Δαρδαμάνης, M.D, M.Sc. Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ιασώ: «Φροντίζουμε συνολικά για την υγεία - One Health δηλαδή πολιτών (ενηλίκων και παιδιών - σωματική και ψυχική), ζώων (αδέσποτων και οικόσιτων) αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος (με έμφαση στην οικολογία, οικονομία και βιωσιμότητα).

Είμαστε ΟΛΟΙ εθελοντές, στην πραγματικότητα είμαστε δωρητές, αφού πληρώνουμε συνδρομή, συμμετοχή σε αποστολές, κόστος ρούχων, κόστος γραφείων, κλπ. Δεχόμαστε χορηγίες και δωρεές από εταιρείες και ιδιώτες», αλλά όπως ξεκαθαρίζει ο συνομιλητής μας, «δεν έχουμε καμία ανάμειξη με κράτος, επιδοτήσεις και λοιπές... χρηματοδοτήσεις».

Χιλιάδες ναυτικά μίλα μας φέρνουν πιο κοντά

Μέχρι σήμερα, η Σύμπλευση έχει διανύσει πάνω από 4.000 ναυτικά μίλια, σε συνολικά 22 αποστολές (εννέα Διάπλους του Αιγαίου, 10 Φθινοπωρινές Αποστολές, μια ειδική αποστολή με τον Ε.Ο.Δ.Υ. «Πλωτές Ομάδες» και μια αποστολή στη Θεσσαλία με το Υπουργείο Υγείας) σε 36 νησιά: Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Αμοργός, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Αστυπάλαια, Γαύδος, Δονούσα, Ερείκουσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Θύμαινα, Ικαρία, Κάσος, Καστελλόριζο, Κίμωλος, Κίναρος, Λέβιθα, Λειψοί, Μαθράκι, Μαράθι, Μήλος, Νίσυρος, Οθωνοί, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σίκινος, Σχοινούσα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Ψαρά, Ψέριμος.

Η ιατρική ομάδα, αποτελούμενη από 24 ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές ειδικότητες, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 15.300 δωρεάν εξειδικευμένες εξετάσεις σε σχεδόν 7.900 κατοίκους, έχει συλλέξει πάνω από 2.800 δείγματα αίματος και πραγματοποιήσει πάνω από 390 τεστ ΠΑΠ και βιοψίες και 120 μικροεπεμβάσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ώρες ιατρικών υπηρεσιών που έχουν προσφέρει στα νησιά οι εθελοντές της Οργάνωσης, έχουν ξεπεράσει τις 5.800.

Όπως τονίζει ο κ. Δαρδαμάνης, «Το 2024, είναι η 10η χρονιά λειτουργίας της ομάδας μας και θα είναι η 23η αποστολή στα μικρά ακριτικά νησιά που θα υλοποιήσουμε.

Σχεδιάζουμε να επισκεφθούμε συγκεκριμένα, από 18-28 Απριλίου:

  • Σίκινο και Ηρακλειά (νησιά και του πρώτου μας διάπλου)
  • Χάλκη και Τήλο
  • Νίσυρο
  • Ψέριμο και Τέλενδο
  • Δονούσα».

Δωρεές και Έργα από τους 9 Διάπλους

Ας δούμε στη συνέχεια, μία σειρά από δωρεές και έργα που στήριξαν οι 9 Διάπλους:

  • Αντικατάσταση προβολέων φωτισμού στο ποδοσφαιρικό γήπεδο των Λειψών με προβολείς LED (μερικός χορηγός ΚΑΥΚΑΣ)
  • Επίστρωση με ελαστικό ταρτάν (EPDM 10mm) προαυλίου χώρου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου Φούρνων (χορηγός STOIXIMAN)
  • Φωτοβολταϊκά Φώτα οικισμού Δονούσας (PYLETECH)
  • Στέγαστρο Ασθενοφόρου Δονούσας (ΕΛΠΕΝ)
  • Κουφώματα αγροτικού ιατρείου Δονούσας (YESTAY)
  • Παροχή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα περιφερειακά ιατρεία (BiOTRANS)
  • Δωρεά αναλώσιμου υλικού για τις σχολικές υποδομές και τους μαθητές - (χορηγοί ALPHA BANK, PLAISIO, KPMG)
  • Παράλληλα καλύφθηκαν ανάγκες της ομάδας όπως:
  • εξοπλισμός οφθαλμολογικού ιατρείου (PREMIA)
  • αγορά καρδιολογικού υπερήχου, (ΔΕΣΦΑ)
  • αγορά φορητού ακτινολογικού μηχανήματος (ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΡΕΛΙΑ)
  • αγορά φορητού ακτινολογικού μηχανήματος - οδοντιατρικού (ΕΛΠΕΝ) αναλώσιμα ομάδας,
  • καύσιμα (χορηγία ΕΚΟ).

Και ακόμη, αφαλατώσεις, απορριμματοφόρα, ασθενοφόρα, σταθμοί ανεφοδιασμού σκαφών, πλωτές μαρίνες, οδοντιατρεία, γήπεδα, παιδικές χαρές και πάρα πολλά άλλα.

Συμμαχίες αιχμής

Και επειδή οι παρέες γράφουν ιστορία, η ομάδα της Σύμπλευσης, θεωρεί ότι είναι σημαντικό να επιλέγουμε σωστούς συνεργάτες και εταίρους, εάν θέλουμε να φθάσουμε μακριά.

Έτσι, όπως επισημαίνει ο κ. Δαρδαμάνης, συνάπτουμε συνεργασίες με τους πιο έγκριτους και αξιόπιστους φορείς της χώρας, όπως το Υπουργείο Υγείας (συμμετοχή στην Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» και πραγματοποίηση 1.000 δόσεων εμβολίων), τον ΕΟΔΥ (δημιουργία της πρώτης «Πλωτής Ομάδας», όπου μεταφέραμε κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σε Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο και Σίκινο, για διαγνωστικές μοριακές εξετάσεις που αφορούσαν τον SARS-CoV-2), το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, η Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, και άλλες.

Ο συνομιλητής μας, θυμάται μάλιστα πολύ έντονα, ότι με τα στελέχη του ΕΟΔΥ, οι εθελοντές της Σύμπλευσης, ήταν οι πρώτοι που επισκέφθηκαν τα νησιά μας, κατά την διάρκεια του εγκλεισμού, εξαιτίας του COVID-19, με ειδική άδεια από το υπουργείο Υγείας.

«Ήταν για εμάς αλλά και για τους κατοίκους μια πολύ πολύ συγκινητική στιγμή, που σπάσαμε κυριολεκτικά την απομόνωση σε μια περίοδο πολύ δύσκολη και όλους μας, τόσο υγειονομική, όσο και κοινωνική», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δαρδαμάνης.

Έχει σημασία για την ομάδα μας, καταλήγει η «ψυχή» της Σύμπλευσης, να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας και εξειδικευμένες υπηρεσίες στους νησιώτες μας, γιατί έχουμε επίγνωση ότι εάν δεν το κάνουμε εμείς, είναι πολύ πιθανό να μην δουν άλλους γιατρούς μέχρι να βρεθεί ξανά εθελοντής στο νησί τους. Οι ακρίτες μας το αξίζουν με το παραπάνω, ας μην τους αντιμετωπίζουμε ως την ελάχιστη κλίμακα!