ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ηλίας Σπυρτούνιας: Απαραίτητη η προσαρμοστικότητα με σχέδιο στα νέα δεδομένα για τις επιχειρήσεις

Ηλίας Σπυρτούνιας: Απαραίτητη η προσαρμοστικότητα με σχέδιο στα νέα δεδομένα για τις επιχειρήσεις
Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας

Στην ανάγκη οι επιχειρήσεις να προσαρμόζονται με σχέδιο στα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον και παράλληλα να υιοθετούν βασικές αρχές και αξίες, διατηρώντας μία σταθερή ταυτότητα, αναφέρεται σε συνέντευξή του στο CNN Greece, o Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Ηλίας Σπυρτούνιας.

Με αφορμή και τα συμπεράσματα του 34ουGreek Economic Summit, το οποίο διοργάνωσε πρόσφατα το Επιμελητήριο, ο κ. Σπυρτούνιας αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τις επιχειρήσεις η αξιοποίηση των διαθέσιμων νέων τεχνολογιών αλλά και o σεβασμός στο περιβάλλον και την κοινωνική συμπεριληπτικότητα. Επισήμανε ακόμη το μεγάλο πρόβλημα το οποίο απασχολεί τις επιχειρήσεις, όπως προέκυψε και από τις συζητήσεις στο πλαίσιο του συνεδρίου και αφορά στην έλλειψη του κατάλληλου δυναμικού καθώς και στην άμεση ανάγκη για επιμορφωτικά προγράμματα απόκτησης δεξιοτήτων.

Αναφέρθηκε ακόμη στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και τη συμβολή του, μέσω της ετήσιας Λευκής Βίβλου, με θέσεις και εισηγήσεις των Επιτροπών του πάνω σε επίκαιρα θέματα που αφορούν σε σχεδόν όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ όσων σχεδιάζει για το 2024 το Επιμελητήριο, όπως επισημαίνει ο κ. Σπυρτούνιας, «επεξεργαζόμαστε ένα εξειδικευμένο πλάνο νέων δράσεων και πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που σημαίνει προσέλκυση επενδύσεων αλλά και Αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ αλλά και αλλού αξιοποιώντας το δίκτυο των Αμερικανικών Επιμελητηρίων σε πολλές και σημαντικές χώρες».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Ηλία Σπυρτούνια στο CNN Greece:

Στο πρόσφατο 34o Greek Economic Summit που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην αναζήτηση του οδικού χάρτη ο οποίος θα οδηγήσει την οικονομία και τις επιχειρήσεις σε πορεία βιωσιμότητας. Ποια θεωρείτε από την πλευρά σας πως είναι τα σημαντικότερα άμεσα βήματα που πρέπει να γίνουν και οι κυριότερες στρατηγικές που καλούνται να υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως προέκυψαν και από τις συζητήσεις στο πλαίσιο του συνεδρίου;

Ζούμε σε μία εποχή με μεγάλες προκλήσεις σε πολλά επίπεδα είτε αυτό αφορά γεωπολιτικές διαμάχες, φυσικές καταστροφές, πολωτικές συμπεριφορές και κοινωνικές ανισότητες ή επιστημονικές ανακαλύψεις και τεχνολογικά θαύματα. Μέσα σε ένα τέτοιο κόσμο, που είναι απίστευτα δικτυωμένος και στον οποίο πληροφορίες και ενημέρωση -ανεξάρτητα του βαθμού πιστότητας τους- μεταφέρονται με απίστευτη ταχύτητα, οι επιχειρήσεις οφείλουν να προσαρμόσουν τον τρόπο λειτουργίας τους συμπεριλαμβανομένου και της παραγωγής τους αλλά και τον τρόπο με τον οποίο απευθύνονται στους πελάτες και το αγοραστικό κοινό τους.

Στο συνέδριο μας συζητήθηκε πολύ η επιρροή των τεχνολογικών εξελίξεων και ειδικότερα ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και πόσο σημαντικό είναι οι σημερινές επιχειρήσεις να αξιοποιούν τις διαθέσιμες νέες τεχνολογίες, να διαφυλάσσουν τα δεδομένα τους και παράλληλα να επιμορφώνουν κατάλληλα το προσωπικό τους για να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις. Παράλληλα, ο σεβασμός στο περιβάλλον και στην κοινωνική συμπεριληπτικότητα είναι δύο επίσης σημαντικά στοιχεία που αναδείχθηκαν μέσα από τις συνεδρίες.

Την ίδια στιγμή πάντως είναι δεδομένο πως βρισκόμαστε σε έναν ασταθή κόσμο και διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, λόγω και των γεωπολιτικών εξελίξεων. Πόσο εφικτό είναι για τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις προκλήσεις και να διατηρηθούν σε τροχιά ανάπτυξης;

Έχει μεγάλη σημασία για τις επιχειρήσεις να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να αφουγκράζονται τις όποιες πιθανές επιπτώσεις τους. Το γεγονός της αστάθειας, δεν συμβάλει σε μακροπρόθεσμα σχέδια αλλά από την άλλη είναι σημαντικό σε ένα ανταγωνιστικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο να μπορεί μία επιχείρηση να υιοθετεί βασικές αρχές και αξίες και να διατηρεί μία σταθερή ταυτότητα. Η προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα απαιτεί σχέδιο και οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να λαμβάνονται με σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα και χωρίς βιαστικές ανατρεπτικές τάσεις οι οποίες μπορεί να έχουν ένα βραχυπρόθεσμο μόνο αποτέλεσμα. Οι νέες τεχνολογίες παράλληλα με νέους αναπτυσσόμενους τομείς δραστηριοτήτων προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες και δυνατότητες. Από την άλλη, ένα μεγάλο πρόβλημα που σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο αναφέρθηκαν είναι η έλλειψη του κατάλληλου δυναμικού και η μεγάλη και άμεση ανάγκη για επιμορφωτικά προγράμματα απόκτησης δεξιοτήτων και ήδη ορισμένες επιχειρήσεις έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για αυτό, παράλληλα με τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα.

Πώς μπορεί να συμβάλλει το Ελληνο-Εμπορικό Επιμελητήριο μέσω της Λευκής Βίβλου, των ετήσιων θέσεων και συστάσεων της κάθε επιτροπής του, στην πορεία προς μία βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου στη χώρα μας;

Το Επιμελητήριο μας έχει θεσμοθετήσει εδώ και 3 χρόνια την εκπόνηση μία ετήσιας Λευκής Βίβλου με θέσεις και εισηγήσεις των Επιτροπών του πάνω σε επίκαιρα θέματα που αφορούν σχεδόν όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Αυτή αποστέλλεται στα μέλη της εκάστοτε κυβέρνησης, καθώς και στους αρχηγούς και αρμόδιους τομεάρχες των πολιτικών κομμάτων. Το γεγονός ότι οι θέσεις και προτάσεις διατυπώνονται από στελέχη επιχειρήσεων με ιδιαίτερη εμπειρία και σημαντική γνώση πάνω στο αντικείμενο του τομέα τους, προσδίδει μία ιδιαίτερη αξία σε αυτά που προτείνονται από το Επιμελητήριο και τις Επιτροπές μας για ένα σύγχρονο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας με γνώμονα αφενός τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και αφετέρου την αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων που διαθέτει η χώρα μας προς όφελος όλων. Όλες οι ετήσιες εκδόσεις της Λευκής Βίβλου είναι αναρτημένες στον ιστότοπο του Επιμελητηρίου μας (www.amcham.gr)

Ενόψει το 2024, σε ποιους τομείς επικεντρώνονται οι δράσεις του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και ποιοι είναι οι στόχοι σας για το νέο έτος;

Εμείς στο Επιμελητήριο, θέλουμε να βλέπουμε τα πράγματα από τη θετική πλευρά και να ατενίζουμε τη νέα χρονιά με αισιοδοξία και όρεξη για νέα πρωτοβουλίες και δραστηριότητες για τα μέλη μας αλλά και την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα. Προγραμματίζουμε τις γνωστές ετήσιες θεσμοθετημένες εκδηλώσεις μας αλλά παράλληλα επεξεργαζόμαστε ένα εξειδικευμένο πλάνο νέων δράσεων και πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που σημαίνει προσέλκυση επενδύσεων αλλά και Αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ αλλά και αλλού αξιοποιώντας το δίκτυο των Αμερικανικών Επιμελητηρίων σε πολλές και σημαντικές χώρες. Παράλληλα, στοχεύουμε σε ειδικές δράσεις επιμόρφωσης των επιχειρήσεων και δη των μικρομεσαίων πάνω σε συγκεκριμένα αντικείμενα που θα συμβάλουν στη βελτίωση και ενίσχυση της λειτουργίας τους.

Από 1 Ιανουαρίου 2024 και για δύο χρόνια αναλαμβάνετε την αντιπροεδρία του AmChamsinEurope και το Επιμελητήριο τη Γενική Γραμματεία. Τι σημαίνει αυτό για το Επιμελητήριο, τις επιχειρήσεις μέλη του η μη αλλά και για την χώρα;

Το AmChams στην Ευρώπη είναι ο οργανισμός-ομπρέλα που συνδέει 49 AmChams σε 46 χώρες, εκπροσωπώντας περισσότερες από 17.000 εταιρείες Αυτές οι επιχειρήσεις απασχολούν συλλογικά πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους και συνεισφέρουν ένα σημαντικό ποσό, πάνω από 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε επενδύσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αποτελεί ένα σημαντικό δίκτυο, μέρος του δικτύου των Αμερικανικών Επιμελητηρίων ανά τον κόσμο και η αποστολή του είναι να αποτελεί τη διατλαντική γέφυρα για επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες και παράλληλα η ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Στόχος όλων μας στον Οργανισμό είναι να αξιοποιήσουμε τη δυναμική του δικτύου μας, να προωθήσουμε ευρύτερες επιχειρηματικές συνεργασίες και φυσικά να συζητάμε και καταθέτουμε προτάσεις πάνω σε κοινά θέματα που αντιμετωπίζουμε ως επιχειρηματικοί φορείς.

Είναι μεγάλη τιμή για εμένα προσωπικά η ανάληψη της αντιπροεδρίας αλλά και για το Επιμελητήριο μας και τα μέλη του η ανάληψη της γραμματείας για τα επόμενα δύο χρόνια. Αποτελεί μία αναγνώριση του έργου που επιτελεί το Επιμελητήριο μας και είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις απαιτήσεις αυτού του εγχειρήματος.