ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κοντά σε συμφωνία για τη διάσωση του Μαρινόπουλου

Κοντά σε συμφωνία για τη διάσωση του Μαρινόπουλου
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ανάμεσα σε τράπεζες, Μαρινόπουλο και Σκλαβενίτη για την εξεύρεση λύσης (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ /ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Αγωνιώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να αποφευχθεί το λουκέτο στον Όμιλο «Μαρινόπουλος», με την υπόθεση να παίρνει νέα τροπή, μετά και το ενδιαφέρον της εταιρείας Fairfax να εμπλακεί στο σχέδιο διάσωσης της πολύπαθης εταιρείας.

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά, προκειμένου να αποφευχθεί το «κανόνι», οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε τράπεζες και Σκλαβενίτη συνεχίζονται, με την Fairfax να μπαίνει σφήνα και να συζητά με τον Σκλαβενίτη το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησία.

Η Fairfax του καναδού επενδυτή Prem Watsa, είναι από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονο ενδιαφέρον και από άλλα ξένα funds που θέλουν να πάρουν μέρος στην εξυγίανση του μεγαλύτερου λιανέμπορου της χώρας, από πλευράς αριθμού καταστημάτων.

Το ενδεχόμενο εμπλοκής και δεύτερου επενδυτή άφησε ανοιχτό και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους σημείωσε πως υπάρχουν περιθώρια και δυνατότητες για θετική έκβαση στον κύκλο των διαπραγματεύσεων, που περιλαμβάνει τις τράπεζες, την εταιρεία και πιθανόν νέους επενδυτές.

Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι αναφέρει πως το σχέδιο προβλέπει «κούρεμα» των απαιτήσεων των προμηθευτών από 50% έως 60% (ανάλογα με την περίπτωση), οι οποίες υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 700 εκατ. ευρώ, αναδιάρθρωση δανείων ύψους 200 εκατ. ευρώ με συμφερότερους όρους αλλά και ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα εξοφληθούν σε 180 δόσεις.

Επιπλέον, ο νέος επενδυτής θα πριμοδοτηθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση μεταξύ 300 και 350 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επαναφέρει το σύνολο των σημείων της πολύπαθης αλυσίδας σε κανονικά επίπεδα λειτουργίας και να βάλει τέλος στη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα ράφια των καταστημάτων της. Αυτό, ωστόσο δεν σημαίνει πως κάποια σημεία μπορεί να κλείσουν ή να μεταβιβασθούν στον ανταγωνισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ