ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπογράφεται αύριο το Μνημόνιο διάσωσης της Μαρινόπουλος

Υπογράφεται αύριο το Μνημόνιο διάσωσης της Μαρινόπουλος

Σήμερα (1-9-2016) υπογράφεται το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη και εν συνεχεία η συμφωνία με τις Αlpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική για το σχέδιο χρηματοδότησης της διάδοχης εταιρείας.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στη Μαρινόπουλος, από την επόμενη ημέρα της συμφωνίας θα αποκατασταθεί η τροφοδοσία στα καταστήματα της αλυσίδας και θα αρχίσει η σταδιακή αποπληρωμή των υποχρεώσεων της εταιρείας.

Με την υπογραφή της συμφωνίας, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι μπαίνει στην τελική ευθεία η μεγαλύτερη επιχειρηματική διάσωση που έχει γίνει επί ελληνικού εδάφους, καθώς σε αντίθεση περίπτωση οι συνέπειες για τις τράπεζας και συνολικά για την ελληνική οικονομία θα ήταν μεγάλες.

Η συμφωνία διάσωσης της Μαρινόπουλος προβλέπει την χορήγηση δανείου 360 εκατ. ευρώ στη διάδοχη εταιρείας με επιτόκιο 1,5%. Η Σκλαβενίτης θα εισφέρει 125 εκατ. ευρώ στο νέο σχήμα, ενώ το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων, ήτοι 485 εκατ. ευρώ θα δοθεί για την αποπληρωμή μέρους των υποχρεώσεων και για ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης.

Η συμφωνία προβλέπει την αποχώρηση των μετόχων της Μαρινόπουλος από το νέο σχήμα. Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από την Σκλαβενίτης.

Κλειδί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι η στάση που θα κρατήσουν οι προμηθευτές. Και αυτό γιατί, απαιτείται η συναίνεση του 60% των πιστωτών προκειμένου να περάσει το σχέδιο εξυγίανσης που θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο στις 21 Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο προβλέπει την κλιμακωτή διαγραφή οφειλών προς προμηθευτές της Μαρινόπουλος σε ποσοστό έως και 50%. Οι μικροί προμηθευτές δεν επιθυμούν να «κουρευτούν» οι οφειλές τους, καθώς η ζημιά που θα υποστούν σε αυτή την περίπτωση θα είναι μεγάλη, ωστόσο οι μεγάλοι προμηθευτές δέχονται το κούρεμα για να γλιτώσουν μέρος των χρημάτων τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ