ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΕ: Προτείνει νέους κανόνες για πνευματικά δικαιώματα και τηλεπικοινωνίες

ΕΕ: Προτείνει νέους κανόνες για πνευματικά δικαιώματα και τηλεπικοινωνίες
EPA

Την αναθεώρηση του κανονιστικού και νομικού πλαισίου που διέπει τα πνευματικά δικαιώματα και τις τηλεπικοινωνίες στην Ευρώπη πρότεινε την προηγούμεν Τετάρτη ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρόκειται ουσιαστικά για δύο μεγάλα νομοθετικά πακέτα. Το ένα έχει ως στόχο να βελτιώσει τους νόμους της ΕΕ που αφορούν το copyright, ώστε να καταστεί ευκολότερη η διαδικτυακή πρόσβαση σε τηλεοπτικά προγράμματα, ταινίες και άλλα προϊόντα πνευματικής εργασίας που διακινούνται μέσω Ιντερνετ. Με τον τρόπο αυτόν προστατεύονται περισσότερο τα πνευματικά δικαιώματα εταιρειών όπως είναι για παράδειγμα οι δισκογραφικές εταιρείες και οι εφημερίδες.

Οι εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης που δημοσιεύουν ειδήσεις στο Διαδίκτυο θα κατοχυρώνουν με καλύτερο τρόπο τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων τους και θα μπορούν να διαπραγματεύονται με ευνοϊκότερους όρους πληρωμές τέτοιων δικαιωμάτων από εταιρείες όπως η Google. Αυτό πάντως αναμένεται να δημιουργήσει αντιδράσεις από τις μηχανές αναζήτησης, όπως είναι η Google, που μπορεί να σταματήσουν να περιλαμβάνουν στα αποτελέσματα των διαδικτυακών ερευνών links από ειδησεογραφικές σελίδες. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι ιστοσελίδες που παρέχουν πρόσβαση σε ταινίες να είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν το υλικό τους ώστε να μη διακινούνται πειρατικές κόπιες.

Το άλλο νομοθετικό πακέτο αφορά την ενίσχυση των εταιρειών τηλεπικοινωνιών της ΕΕ στις οποίες οι Ευρωπαίοι βασίζονται για να χτίσουν νέα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων. Για παράδειγμα, θα δίνονται περισσότερα κίνητρα σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών που αναπτύσσουν δίκτυα ώστε να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από αυτά. Πολλές εταιρείες τηλεπικοινωνιών είχαν παραπονεθεί ότι το παλιό κανονιστικό πλαίσιο μειώνει τα κίνητρα για επενδύσεις, την ώρα που οι ίδιες δέχονται αυξημένο ανταγωνισμό από υπηρεσίες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου. Μια τέτοια υπηρεσία είναι για παράδειγμα το Skype της Microsoft.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ