ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στις εισαγγελικές αρχές το πόρισμα για την Attica Bank

Στις εισαγγελικές αρχές το πόρισμα για την Attica Bank

To κουβάρι των δανειδοτήσεων της Τράπεζας Αττικής (Attica Bank) πρόκειται να αρχίσει να ξετυλίγεται αυτή την εβδομάδα με την κατάθεση του πορίσματος ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος - SSM στις εισαγγελικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επόπτες, ΕΚΤ και SSM έχουν καταγράψει δεκάδες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων, κυρίως εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο που χορηγήθηκαν χωρίς να τηρηθούν τα τραπεζικά κριτήρια και με χαλαρές έως ανύπαρκτες εγγυήσεις, κυρίως στο κομμάτι της διάθεσης εγγυητικών.

Πολλά από αυτά τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται εδώ και καιρό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Αttica Bank έχουν φθάσει το 60%, από 57% που ήταν το πρωτο τρίμηνο, και ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ σε σύνολο χορηγήσεων 3,9 δισ. ευρώ και καταθέσεων 2 δισ. ευρώ. Το 72% των δανείων της τράπεζας είναι επιχειρηματικά, εκ των οποίων το 25,7% έχουν δοθεί στον κατασκευαστικό κλάδο.

Η ανάλυση των δανείων ένα προς ένα και συναφώς η απόδοση συγκεκριμένων κατηγοριών σε στελέχη τις τράπεζας αλλά και σε επιχειρηματίες, θα γίνει εφόσον υπάρξει εισαγγελική παραγγελία. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα μεσολαβήσει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να οριστικοποιηθούν οι κατηγορίες που προκύπτουν από τις επίδικες χορηγήσεις.

Σε κάθε περίπτωση το έργο της εξυγίανσης και του εκσυγχρονισμού της Attica Bank καλείται να υλοποιήσει η νέα διοίκηση, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Θόδωρο Πανταλάκη και πρόεδρο τον Τάκη Ρουμελιώτη. Το νέο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αναμένεται να εγκριθεί αύριο από τη γενική συνέλευση των μετόχων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ