ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αν. Ξανθός στο 15ο Ετήσιο Συνέδριο HealthWorld: Η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής

Αν. Ξανθός στο 15ο Ετήσιο Συνέδριο HealthWorld: Η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλά στο 15ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

«Η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από το βήμα του 15ου Ετήσιου Συνέδριου HealthWorld, το οποίο διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος στο ξενοδοχείο Intercontinental.

Σήμερα –πρώτη μέρα του διήμερου συνεδρίου– οι ομιλητές επισήμαναν ότι ο φαρμακευτικός κλάδος και ειδικότερα η εγχώρια παραγωγή μπορεί να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα.

Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και συντονιστής των εργασιών του HealthWorld 2016 Ιωάννης Κυριόπουλος επικεντρώθηκε στα εμπόδια και τις ανισότητες στην ιατρική περίθαλψη, λέγοντας ότι «η οικονομική κρίση και οι αλυσιτελείς, "μνημονιακού" χαρακτήρα απαντήσεις ανέδειξαν τα εμπόδια πρόσβασης και τις ανισότητες στην υγεία και την ιατρική περίθαλψη σε μείζον ζήτημα του υγειονομικού τομέα».

O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ Βασίλειος Διαμαντόπουλος δήλωσε:

Είναι απαραίτητη η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών Δημόσιας Υγείας, καθώς η κρίση έχει επιφέρει και έμμεσες επιπτώσεις, που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών (τροφή, θέρμανση, λογαριασμοί) καθώς παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των ατόμων, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους. Πρέπει να εξετάσουμε τρόπους για τον καλύτερο συνδυασμό, πρώτον, της νοσοκομειακής περίθαλψης με ευρύτερα ζητήματα υγείας, όπως το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής, και, δεύτερον, της υγείας με την κοινωνική στήριξη και την προς τούτο ενίσχυση του διεπιστημονικού και πολυτομεακού ρόλου της Δημόσιας Υγείας με επιτελικές δομές.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Δημήτρης Παναγούλιας αναφέρθηκε στις βασικές προϋποθέσεις για μια βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική, οι οποίες είναι:

  • Να διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών στις αναγκαίες θεραπείες
  • Να έχει ρεαλιστικούς οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους
  • Να ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική της φαρμακοβιομηχανίας.


O πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχαήλ Βλασταράκος τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση ανάληψη μέτρων για την αναχαίτιση της κρίσης στην υγεία.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Βασίλης Πενταφράγκας δήλωσε:

Είναι πλέον ξεκάθαρο το γεγονός ότι η βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας βρίσκεται στα όρια της. Οι υπερβολές και οι στρεβλώσεις του παρελθόντος σε συνδυασμό με ισχυρά στερεότυπα και προκαταλήψεις οδήγησαν, υπό την πίεση άμεσης δημοσιονομικής προσαρμογής, σε πρόχειρες λογιστικού χαρακτήρα επιλογές και ρυθμίσεις.

Ο υπεύθυνος προγραμματικής ενότητας «Αλληλεγγύη» της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κοντοζαμάνης επεσήμανε:

Δύο είναι οι παράγοντες για τη διαμόρφωση τεκμηριωμένης πολιτικής και τον καθορισμό προτεραιοτήτων: H μακροοικονομική σταθερότητα του συστήματος και η μικροοικονομική αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα αυτού. Σήμερα, το σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης, παρά την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή που υπέστη μεταξύ 2010 - 2014 και τις διαρθρωτικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, υπόκειται σε ένα καθεστώς πλήρους κακοδιοίκησης από το 2015 και μετά. Η ανάταξη και εξυγίανση του συστήματος δεν θα επέλθει με επιμέρους διαρθρωτικά μέτρα. Απαιτείται ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος με αλλαγή φιλοσοφίας και τρόπου λειτουργίας. Με στρατηγική και πολιτικές σε όλα τα επίπεδα του συστήματος.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νίκος Κόλμαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε:

Η ιστορία των θετικών και αρνητικών λιστών, των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, των πρωτοτύπων-γενοσήμων, των συνταγογραφικών συνηθειών, η αξιολόγηση παρεχόμενων υπηρεσιών, χρηματοδοτήσεις-επενδύσεις, εξορθολογισμός rebate, τιμολόγηση, αποζημίωση. Αυτή η ιστορία αν αποφλοιωθεί από τα παράδοξα της και επανασχεδιαστεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον θα μπορούσαμε να μιλάμε για φαρμακευτική πολιτική με βιώσιμο μέλλον. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για στρατηγική ανάπτυξης με διεθνή υπόσταση, με έρευνα, με καινοτομία, με εξειδίκευση και συνεργασίες εγχώριες και διεθνής.

Από την πλευρά του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρός του Σίμος Αναστασόπουλος δήλωσε:

Η χώρα χρειάζεται ακόμη την δανειακή στήριξη από τους εταίρους και δανειστές. Στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων ασφαλώς επιβάλλεται και η προσαρμογή του συστήματος Υγείας στις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τον εισαγωγικό χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της φαρμακευτικής επιτροπής του Επιμελητηρίου Χασίμπ Αχμάντ (Haseeb Ahmad) υπογράμμισε ότι για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού συστήματος Υγείας απαιτείται η ύπαρξη ενός οράματος με συγκεκριμένα βήματα υλοποίησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ