ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fitch: «Παραμένει υψηλό το ελληνικό ρίσκο»

Fitch: «Παραμένει υψηλό το ελληνικό ρίσκο»

«Το ρίσκο το ελληνικό πρόγραμμα να βγει εκτός τροχιάς παραμένει υψηλό», αναφέρει σε σημερινή του ανάλυση ο οίκος αξιολόγησης Fitch, αναφέροντας πως οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018 θα είναι δυσκολότερο να επιτευχθούν.

Η Fitch εστιάζει στη δεύτερη αξιολόγηση, αναφέροντας πως τα εργασιακά αναμένεται θα είναι το πλέον αμφιλεγόμενο ζήτημα. Όπως αναφέρει, η πρόοδος στην εκπλήρωση των προηγούμενων προαπαιτούμενων ήταν πιο αργή από ότι αναμένονταν, αν και ήταν λιγότερο απαιτητικά από προηγούμενα μέτρα που απαιτήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, όπως η ασφαλιστική και η φορολογική μεταρρύθμιση.

«Νομίζουμε ότι αυτό αντανακλά τις ανταγωνιστικές πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και την σχετικά αδύναμη» πολιτική ιδιοκτησία του προγράμματος», σημειώνει ο οίκος.

Κατά τον οίκο υπάρχει πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση να συνεχιστούν την επόμενη χρονιά. «Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση έχει αρκετά μαξιλάρια για να χρηματοδοτηθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2017», καθησυχάζει σχετικά.

Η εκταμίευση δόσης για την Ελλάδα που συμφωνήθηκε χθες αντανακλά την πρόοδο στις σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές φέτος, όπως επίσης και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος, τονίζει η Fitch σε ανακοίνωσή της.

Αλλά και για το χρέος ο οίκος δεν αφήνει χαραμάδα αισιοδοξίας. Όπως σημειώνει, η προοπτική ανακούφισης χρέους μπορεί να γίνει ένας σημαντικός οδηγός για την τήρηση του προγράμματος αν δώσει κίνητρο στην ελληνική πλευρά, ωστόσο μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα αν η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικό λαός θεωρήσουν ότι είναι μακρινή ή απίθανη μια σημαντική μείωση χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ