ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στόχος του ΣΕΤΕ τα 35 εκατομμύρια τουριστικές αφίξεις έως το 2021

Στόχος του ΣΕΤΕ τα 35 εκατομμύρια τουριστικές αφίξεις έως το 2021
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης ΣΕΤΕ

Την ετήσια αύξηση των τουριστικών αφίξεων κατά 9 εκατομμύρια μέχρι το 2021, χρονιά κατά την οποία το σύνολο των αφίξεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 35 εκατ., έχει θέσει ως στόχο του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ο νέος στόχος του ΣΕΤΕ, όπως αυτός οριοθετήθηκε με πρόσφατη σχετική μελέτη της PwC, παρουσιάστηκε χτες από το βήμα του 15ου ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου. Συγκεκριμένα, για το 2021 η μελέτη προβλέπει ότι οι αφίξεις θα ανέλθουν σε 34,8 εκατ. από το σύνολο των 26 εκατ. σήμερα (αεροπορικές, οδικές, κρουαζιέρες), ενώ τα άμεσα τουριστικά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. από περίπου 14,7 δισ. ευρώ σήμερα.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, είναι «η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και η πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 6,5 δισ. ευρώ από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην επόμενη πενταετία». Το ποσό αυτό θα πρέπει να αφορά νέες επενδύσεις και όχι ανακαινίσεις ξενοδοχείων, και αναβαθμίσεις δημοσίων υποδομών για τις οποίες θα χρειασθεί ένα αντίστοιχο ποσό.

Υπό τις προϋποθέσεις αυτές, αναφέρει ο ΣΕΤΕ, ο κλάδος του τουρισμού συνολικά θα εισφέρει το 2021 περίπου 43 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι άμεσα και έμμεσα εργαζόμενοι θα φτάσουν στο ένα εκατομμύριο.

Σύμφωνα με τη μελέτη της PwC, μέσα στην επόμενη πενταετία θα απαιτηθούν επιπλέον 105 χιλιάδες νέες κλίνες 5 αστέρων, οι οποίες θα προέλθουν από τη δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση των υπαρχουσών μονάδων.
ΜΕ ΤΟ Ι.Χ. Επίσης, από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι ο οδικός τουρισμός θα μπορεί να προσελκύει έως και το 12% των συνολικών αφίξεων κάθε χρόνο, έχοντας μερίδιο 6% στα συνολικά έσοδα. Οσον αφορά τις προοπτικές του city break σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η μελέτη αναφέρει ότι το 2021 οι δύο πόλεις θα μπορούν να προσελκύουν το 4% των συνολικών αφίξεων, με μερίδιο 6% στα συνολικά έσοδα.

Ειδικότερα για τον συνεδριακό τουρισμό επισημαίνετα, πως κύριος στόχος πρέπει να είναι η προσέλκυση συνεδρίων κάτω των 5.000 συνέδρων.

Την ίδια στιγμή, ευοίωνες προοπτικές διαγράφονται για τον πολιτιστικό και τον θρησκευτικό τουρισμό. Σε ό,τι αφορά τον πολιτιστικό, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η αγορά της Κίνας. Στον τομέα αυτό κρίνεται ως απαραίτητη η ψηφιοποίηση των προϊόντων πολιτιστικού τουρισμού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το γιότινγκ και την κρουαζιέρα, η μελέτη εκτιμά πως εάν βελτιωθούν οι σχετικές υποδομές και γίνουν περισσότερα λιμάνια home porting, θα μπορούν να εισφέρουν το 10% των συνολικών αφίξεων και το 3% των εσόδων μέχρι το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ