Κάρτες: Έρχονται αναλήψεις μετρητών στα εμπορικά καταστήματα και πληρωμή εισιτηρίου μέσα στο ΚΤΕΛ
Τη δυνατότητα να κάνουν αναλήψεις και καταθέσεις μετρητών από τα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων, χρησιμοποιώντας απλά τις χρεωστικές και πιστωτικές τους κάρτες θέλουν να δώσουν στους καταναλωτές, οι εταιρείες που διαχειρίζονται τις συναλλαγές μέσω «πλαστικού» χρήματος.
Θέλουν δηλαδή να μετατρέψουν τα εμπορικά καταστήματα σε σημεία ανάληψης και κατάθεσης φυσικού χρήματος.
Στόχος τους είναι να έχει την επιλογή ο πελάτης που επισκέπτεται τον χώρο ενός εμπορικού καταστήματος, να «σηκώσει» ή ακόμα και να καταθέσει μετρητά με την κάρτα του, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να πάει σε κάποιο ATM, ή τραπεζικό κατάστημα για τον σκοπό αυτό.
Σε πρώτη φάση οι εταιρείες διαχείρισης καρτών «βολιδοσκοπούν» τις προθέσεις των τραπεζών και των παρόχων μηχανημάτων POS, καθώς η συνδρομή τους είναι απαραίτητη για να μπορέσει να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη δυνατότητα των καταναλωτών.
Σε επόμενο στάδιο θα πρέπει να εκτιμηθεί κατά πόσο ο εμπορικός κόσμος θα ήθελε να παρέχει αυτή την υπηρεσία στους πελάτες του.
Αν και οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, η πλευρά των τραπεζών δείχνει να βλέπει θετικά το εγχείρημα, το μεγάλο ερώτημα όμως είναι τι θα πράξει η πλευρά των επαγγελματιών του εμπορίου.
Πάντως οι εταιρείες διαχείρισης καρτών θεωρούν ότι η αύξηση της κίνησης που θα δημιουργούνταν στα καταστήματα από μία τέτοια υπηρεσία θα λειτουργούσε, από μόνη της, υπέρ των επιχειρηματιών.
Όπως ανέφεραν στελέχη της Mastercard σε συνάντηση δημοσιογραφικής ενημέρωσης με θέμα την πορεία των συναλλαγών με κάρτες στην Ελλάδα, μία ανάλογη υπηρεσία λειτουργεί ήδη στην Αγγλία, όπου οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν αναλήψεις από καταστήματα όπως είναι τα σουπερμάρκετ και τα ταχυδρομεία , συνήθως με την επιλογή "Cashback" κατά την πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.
Στο εξωτερικό είναι απαραίτητο να αγοράσεις κάτι από το κατάστημα για να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία, όμως οι εταιρείες εδώ θέλουν να μην υπάρχει αυτή η προϋπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση η υπηρεσία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού και όταν θα είναι έτοιμη, τότε θα γίνει η πρόταση από τις εταιρείες καρτών προς το υπόλοιπο τραπεζικό «οικοσύστημα».
Μία άλλη δυνατότητα που θέλουν να προσφέρουν οι εταιρείες καρτών, η οποία μάλιστα μπορεί να υλοποιηθεί και μέσα στο 2026, είναι η πληρωμή του επιβατικού εισιτηρίου στα 3.500 ΚΤΕΛ όλης της χώρας απευθείας με κάρτα.
Πρόκειται για ένα πρότζεκτ αρκετά πιο απλό σε σχέση με τις αναλήψεις στα καταστήματα, καθώς η τεχνολογία είναι έτοιμη και χρησιμοποιείται ήδη στα λεωφορεία και το μετρό.
Η εικόνα σήμερα
Σε ότι αφορά την πορεία των συναλλαγών με κάρτες στην ελληνική αγορά αυτή αναπτύσσεται συνεχώς και έχει φτάσει το 40% από μόλις 8% που ήταν το 2015.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η παραοικονομία από 25% το 2017 σε 11% το 2025, σύμφωνα με όσα είπαν τα στελέχη της Mastercard.
Επίσης οι συναλλαγές με κάρτες έχουν προσθέσει 400 με 500 φορολογικά έσοδα προς το κράτος.
Παρόλα αυτά τα μετρητά εξακολουθούν να έχουν ένα μεγάλο μερίδιο στις συναλλαγές που φτάνει το 42%, αλλά το γεγονός ότι πλέον βρισκόμαστε στο σημείο όπου το 1/3 των συναλλαγών γίνεται μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου αποτελεί σίγουρα μία θετική εξέλιξη καθώς σε αυτόν τομέα έχουμε ξεπεράσει σε ποσοστά ακόμα και την περίοδο του κορωνοϊού.
To 2025 οι συναλλαγές με κάρτες συνέχισαν την αυξητική τους πορεία κατά 9% ενώ αντίστοιχη επίδοση αναμένεται και το 2026.
Γενικότερα η Ελλάδα έχει κάνει άλματα έχοντας πλέον συγκλίνει με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην χρήση καρτών.
Η Mastercard θα συνεχίσει την πολιτική της να προσφέρει συνεχώς περισσότερα προνόμια και ευκολίες στους πελάτες της όταν πραγματοποιούν συναλλαγές με τις κάρτες της, είτε αυτές αφορούν σε επιβραβεύσεις όπως πόντους Bonus, επιστροφή χρημάτων (cashback), άτοκες δόσεις, δωρεάν ασφάλειες και πρόσβαση σε Premium υπηρεσίες είτε αφορούν σε ακόμα μεγαλύτερες προδιαγραφές ασφάλειας.
Αυτό το αυτοκίνητο χρησιμοποίησαν οι δράστες στην απόπειρα δολοφονίας του Γιάννη Λάλα τον Μάιο
10:16
Χατζηδάκης για αγρότες: Ενώ μας έλεγαν να γίνονται έλεγχοι, τώρα ρωτούν γιατί το κάνουμε
10:16
Μεξικό: Παράνομη η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων - Ποινή φυλάκισης για τους παραβάτες
10:11
Ηρωική εμφάνιση: Η Βενεζουελάνα Νομπελίστρια Μαρία Κορίνα Ματσάδο βγαίνει από την «κρυψώνα» της
10:07