ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απλοποίηση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων

Απλοποίηση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων
Πηγή: CNN Greece

Δραστική μείωση του χρόνου που απαιτείται για την ίδρυση και την αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων, αλλά και το συνολικό εκσυγχρονισμό των κρατικών υπηρεσιών, προωθεί μέσω ΕΣΠΑ η κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ξεκαθάρισε πως η στόχευση είναι τα κεφάλαια αυτά «να πιάσουν τόπο».

Σημείωσε ακόμη ότι από τις επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, τόσο τους εγχώριους όσο και αυτούς από το εξωτερικό, έχει αναδειχθεί το ζήτημα της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος όπου θα διασφαλίζει ότι εφόσον τηρούνται όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης και η νομοθεσία για το περιβάλλον και τα εργασιακά, οι επενδύσεις θα μπορούν να προχωρήσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα και όχι με καθυστερήσεις.

 2016 07 27 2567076

Πηγή: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση κινείται με δύο τρόπους:

Ο πρώτος αφορά στη συνολική αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, που θα απλοποιεί το καθεστώς της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και θα εφαρμόζει μία διαδικασία «αυτοαδειοδότησης» μετά τη διαδικασία της αρχικής ίδρυσης, ώστε να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος που απαιτείται.

Ο δεύτερος είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το κράτος και τη δημόσια διοίκηση, με την δέσμευση σημαντικών πόρων μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που πρέπει να παρασχεθούν στους ιδιώτες.

Ο κ. Χαρίτσης, υπολόγισε ότι τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν σε τέτοια έργα είναι πάνω από 500 εκατ. ευρώ, καθώς «το ζήτημα είναι να υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός ώστε να γίνονται ορατές οι βασικές ανάγκες για τέτοιου είδους υπηρεσίες».

Θύμισε μάλιστα ότι τα προηγούμενα χρόνια δαπανήθηκαν πάνω από 7 δισ. ευρώ αλλά... «κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ