ΔΕΛΤΑ Τροφίμων: Πόσο αποτιμάται το τελευταίο ιστορικό «ασημικό» της Vivartia
Ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο για το κέρδος που έβαλε στα ταμεία της από την πώληση της «Δωδώνη» στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία αλλά και την αποτίμηση της ΔΕΛΤΑ Τροφίμων «έκρυβαν» οι οικονομικές καταστάσεις της Nutrico A.E., του θυγατρικού ομίλου της Vivartia στον κλάδο των γαλακτοκομικών.
Το πουλόβερ της Vivartia που έραψαν από κοινού ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο πριν από 20 ακριβώς χρόνια, το φθινόπωρο του 2006, έxει ξηλωθεί για τα καλά. Το επενδυτικό κεφάλαιο του CVC πιστό στον κανόνα που θέλει τα Private Equity να αποεπενδύουν το αργότερο μέσα σε επτά χρόνια από την εξαγορά ενός ομίλου ή μιας επιχείρησης έχει ήδη στον έκτο χρόνο διαθέσει τα περισσότερα από τα «ασημικά» της Vivartia.
Μέσα σε ενάμιση περίπου χρόνο, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2025 οπότε και εξαγοράστηκε ο «Μπάρμπα Στάθης» από την Ideal Holdings η Vivartia «αδυνάτισε» με την πώληση της «Δωδώνης» στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη τον περασμένο Νοέμβριο και την περασμένη εβδομάδα με την εξαγορά της Evergood, του τομέα εστίασης του ομίλου στην καναδική Recipe Unlimited Corporation της Fairfax.
Τα δύο τελευταία περιουσιακά στοιχεία της Vivartia είναι πλέον η εταιρεία «Μιχαήλ Αραμπατζής ΑΒΕΕ – Ελληνική Ζύμη» στην οποία διαθέτει το 75% των μετοχών με το υπόλοιπο να ελέγχεται από την οικογένεια του ιδρυτή της και η Nutrico A.E., η οποία περιλαμβάνει τις υπόλοιπες δραστηριότητες στον τομέα των γαλακτοκομικών και τυροκομικών, με «πετράδι του στέμματος» την ΔΕΛΤΑ Τροφίμων, το πλέον ιστορικό στοιχείο του ομίλου καθώς ξεκίνησε σχεδόν πριν από 75 χρόνια από τον Αριστείδη Δασκαλόπουλο και άλλαξε την αγορά γάλακτος στην Ελλάδα.
Η αποτίμηση της ΔΕΛΤΑ Τροφίμων
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Nutrico οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν χθες στο ΓΕΜΗ «η Εταιρεία συμμετέχει άμεσα στη ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ με ποσοστό 100% και αξία συμμετοχής 252.715.000 ευρώ, η οποία προέκυψε από την αποτίμηση της εισφοράς σε είδος κατά την σύσταση της εταιρείας». Πέρα από την ΔΕΛΤΑ Τροφίμων στον όμιλο της Nutrico, συμπεριλαμβάνονται και οι εταιρείες Ευρωτροφές, Γκατένιο, Κουρέλλας και Cold Sin που σηματοδοτεί την επανείσοδο της ΔΕΛΤΑ στην αγορά του παγωτού.
Τέλος στις οικονομικές καταστάσεις γίνεται αναφορά και στην πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνης στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία πέρυσι τον Νοέμβριο. Το τίμημα της εξαγοράς, όπως είναι ήδη γνωστό ανήλθε σε 110 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την έκθεση το κέρδος από την εν λόγω συναλλαγή για τον όμιλο της Nutrico, και κατ’ επέκταση της Vivartia, ανήλθε σε 83,28 εκατ. ευρώ.
Μαζωνάκης: Νέο υπόμνημα από τον 58χρονο γιατρό, παίρνει αποστάσεις από τη σύζυγό του-Τι ιυποστηρίζει
09:13
Έληξε ο συναγερμός για την οσμή αερίου στα Εξάρχεια - Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα
09:09
Σεμπαστιάν Λεκορνί: «Ήρεμη νύχτα» - Προανήγγειλε νέες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και απόψε
09:04
Ηλεκτρονικές αγορές: Επιπλέον φόρος 22% σε όσους δεν καλύψουν το 30% των αγορών μέχρι τέλη του 2026
08:41