ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιμελώς επιχειρείν

Επιμελώς επιχειρείν

Το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και η Boussias Communications διοργανώνουν, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016, στις 10:00 π.μ. στο Αμφιθέατρο Υπουργείου Εξωτερικών «Γιάννος Κρανιδιώτης», Ακαδημίας 1, στην Αθήνα, το στρατηγικό Συνέδριο με θέμα: Επιμελώς Επιχειρείν 2016.

Γυναίκα, η δύναμη της ανάπτυξης

Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα της Αυτού Εξοχότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, της Κεντρικής Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων (Eurochambers) και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ).

Η διοργάνωση πραγματοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ).

Έχουν προσκληθεί ως ομιλητές, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκών Φορέων, Υπουργοί, Περιφερειάρχες, εκπρόσωποι σημαντικών εταιρειών της αγοράς και διακεκριμένες γυναίκες επιχειρηματίες-υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς (http://epimelosepixeirein.iea.org.gr/)

Στόχος του Συνεδρίου

Ο κύριος στόχος του Συνεδρίου δεν είναι να εντοπίσει υποχωρητικές διαφορές ούτε να τονίσει ισχυρισμούς για περιπτωσιολογικές ανισότητες στον κοινωνικό, επιχειρηματικό και εργασιακό στίβο.
Φιλοδοξεί να αναδείξει τη σημαντικότητα των Ελληνίδων - Ευρωπαίων γυναικών στη διαμόρφωση ενός έγκυρου και αξιόπιστου επιχειρηματικού μοντέλου με σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ισοτιμία, παρέχοντας αξιοκρατικά ίσες ευκαιρίες για όλους.

Το Συνέδριο πραγματεύεται το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας, προσδιορίζοντας τη θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας εντός του σύγχρονου επιχειρείν, με βασικούς παρονομαστές την ισότιμη συμμετοχή και τον αυτοπροσδιορισμό στον αγώνα των ίσων ευκαιριών και του σεβασμού της προσωπικότητάς της.

Το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και οι Κεντρικές Ενώσεις των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο, πραγματοποιώντας πλήθος πρωτοβουλιών, στην αξιοποίηση της δυναμικής της γυναίκας, συμβάλλοντας στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και επιτυχούς ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών επιχειρήσεων.

Σε ποιους απευθύνεται:

Το Συνέδριο απευθύνεται σε εκπροσώπους της αγοράς, υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και επιχειρήσεων της χώρας, ανώτατους διπλωμάτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και χωρών στις οποίες υπάρχει ελληνικό επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, θεσμικούς και κυβερνητικούς παράγοντες, εκπροσώπους πολιτικών χώρων και μέλη Επιμελητηρίων. Πρωτίστως όμως απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες στελέχη και επιχειρηματίες παρέχοντας βήμα παρουσίασης βέλτιστων πρακτικών, με στόχευση τη διάνοιξη νέων δρόμων και νέων προοπτικών για το μέλλον τους.

Η θεματολογία του Συνεδρίου περιλαμβάνει:

Η Γυναίκα, ο Κοινοβουλευτισμός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Η Γυναίκα ως ανώτατο στέλεχος Διοίκησης
Η Γυναίκα και η συμμετοχή της στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων
Η Γυναίκα και η θέση της στην σύγχρονη κοινωνία
Η Γυναίκα και η Επιχειρησιακή Δημοκρατία

Επιπρόσθετα θα αναπτυχθούν ενότητες με την τρέχουσα επιχειρηματική επικαιρότητα:

Καινοτομία, νέες τεχνολογίες & επιχειρηματικότητα
Εξωστρέφεια, Βιομηχανία, Ποιοτικός τουρισμός
Επενδύσεις σε Υποδομές, η Ενεργειακή Επάρκεια και η Περιβαλλοντική Συνείδηση
Εργασιακές & οικονομικές παράμετροι βιώσιμης ανάπτυξης

Στατιστικά στοιχεία σε Ευρώπη και Ελλάδα

Οι γυναίκες εργάζονται 59 ημέρες τον χρόνο χωρίς αμοιβή, ενώ η μισθολογική διαφορά τον ανδρών έναντι των γυναικών φτάνει στο 16,45%. Η μισθολογική ψαλίδα μεταξύ των δυο φίλων μικραίνει στις χώρες : Δανία, Τσεχία, Αυστρία, Κάτω Χώρες και Κύπρο, ενώ ανοίγει αντίστοιχα σε: Ουγγαρία, Πορτογαλία, Εσθονία, Βουλγαρία, Ιρλανδία,Ισπανία.

Το χάσμα αμοιβών ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες σε ποσοστά ανά χώρα παρουσιάζεται ως εξής: Μάλτα 4%, Πορτογαλία 5%, Βέλγιο 6%, Ιταλία 7%, Σλοβενία 8%, Ελλάδα 9%, Ουγγαρία 11%.

Η εξέλιξη της ανεργίας των γυναικών το μήνα Οκτώβριο την εξαετία 2010-2015 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, δείχνει καθαρά την αρνητική πρωτιά των γυναικών έναντι των ανδρών στην ανεργία:

- 2010: άνδρες 11,1% και γυναίκες 17,7%
- 2011: άνδρες 17,5% και γυναίκες 23,8%
- 2012: άνδρες 23,1% και γυναίκες 29,8%
- 2013: άνδρες 24,6% και γυναίκες 31,7%
- 2014: άνδρες 23,2% και γυναίκες 29,6%
- 2015: άνδρες 21% και γυναίκες 28,7%.

Η φτώχεια είναι γένους θηλυκού με 32% στην Ευρώπη και 22% στην Ελλάδα. Η αμοιβή στον ιδιωτικό τομέα δεν ξεπερνά το 75% . Υπάρχει βαθμός δυσκολίας στην ισορροπία μεταξύ εργασίας καριέρας και οικογένειας στην Ευρώπη. Το 65% δυσκολίας ανέρχεται στις εργαζόμενες μητέρες και το 17% στους εργαζόμενους πατέρες.
Στην γηραιά ήπειρο το 3% των γυναικών γίνονται διευθυντικά στελέχη σε μεγάλες εταιρείας έναντι του 97% των ανδρών. Μόνο το 11% λαμβάνει μέρος σε συμβούλια των μεγάλων εταιρειών, 0% είναι διευθύντριες στα κεντρικά των μεγάλων τραπεζών, το 17% είναι μέλη των συμβουλίων τραπεζών, το 31% των γυναικών ανήκει στην ευρωβουλή και το 24% στα εθνικά κοινοβούλια, το 33% είναι δημόσιοι υπάλληλοι και το 22% των γυναικών είναι διευθυντικά στελέχη στο δημόσιο.

Το 8%-10% των γυναικών στην Ευρώπη είναι επιχειρηματίες όπου ξεκινούν δική τους δουλειά όταν έχουν ήδη εμπειρία. Οι επιχειρήσεις τους είναι μικρές και αναπτύσσονται αργά ενώ υπάρχουν εμπόδια στην πρόσβαση των χρηματοδοτήσεων, στην εκπαίδευση, στις γνώσεις και μεγάλο ρόλο παίζουν επίσης τα οικογενειακά βάρη.

Φόρμα δήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής Συνεδρίου:
http://epimelosepixeirein.iea.org.gr/synedrio/symmetoxi

Πρόγραμμα Συνεδρίου:
http://epimelosepixeirein.iea.org.gr/programma

Βιογραφικό Σοφίας Οικονομάκου
(Πρόεδρου του Δικτύου Γυναικών των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων & Πρόεδρου του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών)

Είναι Φιλόλογος Αγγλικών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία και στην Αμερική, συγγραφέας, εκδότης, σύμβουλος επιχειρήσεων- manager . Είναι η πρώτη Ελληνίδα πρόεδρος του Δικτύου Γυναικών των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων καθώς επίσης Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία από υπουργικά στελέχη και προέδρους επιμελητηρίων της Ευρώπης ενώ το 2008 προτάθηκε για τη τιμητική διάκριση “Βραβείο της Γυναίκας στην Ευρώπη”. Έχει τιμηθεί ως επαγγελματίας από τον Διεθνή Αμερικανικό Οργανισμό who is who International, του οποίου είναι μέλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ