ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τριπλή «κόντρα» για τη Cyta Ελλάδος

Τριπλή «κόντρα» για τη Cyta Ελλάδος

Σε τρεις ανέρχονται τελικά οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία για την πώληση της Cyta Ελλάδος. Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος έληξε χθες το απόγευμα και τελικώς πέραν των Wind Ελλάς και Vodafone Ελλάδος που ήταν σχεδόν σίγουροι ότι θα καταθέσουν τον σχετικό φάκελο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε και τρίτος ενδιαφερόμενος και πιο συγκεκριμένα η PCCW Global, η οποία εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ και είναι από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που απευθύνονται σε επιχειρήσεις αλλά και σε άλλους παρόχους (wholesale).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η PCCW έχει παρουσία στην Ελλάδα, προσφέροντας τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε μεγάλες επιχειρήσεις και εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ενώ πριν από 3 χρόνια είχε εξαγοράσει την Crypteia Networks, μία ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων. Σημειωτέον πως η PCCW Global αποτελεί τον διεθνή βραχίονα της Hong Kong Telecom, η οποία με τη σειρά της συνδέεται εμμέσως με τον όμιλο της Hutchison Whampoa, ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Ασίας με έντονη παρουσία σε διάφορους κλάδους όπως είναι η διαχείριση λιμένων, οι μεταφορές αλλά και οι τηλεπικοινωνίες.

Στην επόμενη φάση της διαδικασίας πώλησης της Cyta Ελλάδος, οι ενδιαφερόμενοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στα πλήρη οικονομικά στοιχεία της θυγατρικής του κυπριακού τηλεπικοινωνιακού ομίλου και στη συνέχεια θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά. Σημειώνεται ότι δεν είναι απαραίτητο ότι όλες οι εταιρείες που εξέφρασαν ενδιαφέρον θα καταθέσουν τελικώς και προσφορά.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Cyta Ελλάδος ανακοίνωσε σήμερα τα οικονομικά της στοιχεία για το 2016, σύμφωνα με την οποία στο τέλος της περασμένης χρονιάς οι πελάτες στο χώρο της σταθερής τηλεφωνίας και των ευρυζωνικών συνδέσεων είχαν φθάσει στις 307 χιλιάδες, ενώ οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας -που προσφέρει η εταιρεία λειτουργώντας ως εικονικός πάροχος- ανήλθαν σε 51 χιλιάδες, εκ των οποίων το 75% αφορούσε πελάτες κινητής συμβολαίου.

Τα έσοδα για το 2016 ανήλθαν στα 90,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας οριακή μείωση της τάξεως του 1,2% σε σχέση με το 2015. Το μικτό κέρδος ανήλθε το 2016 στα 26,90 εκατ. ευρώ (έναντι 26,96 εκατ. ευρώ το 2015), η ζημία προ φόρων χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων στα 14,51 εκατ. ευρώ (έναντι ζημίας 14,47 εκατ. ευρώ το 2015) και η ζημία προ φόρων στα 18,91 εκατ. ευρώ (έναντι ζημίας 18,80 εκατ. ευρώ το 2015). Στη σύγκριση με το 2015, δεν λαμβάνεται υπόψη την εφάπαξ πώληση χωρητικότητας υπό τη μορφή ανέκκλητου δικαιώματος χρήσης (IRU) κέρδους 15,8 εκατ. ευρώ, λόγω του έκτακτου χαρακτήρα του εσόδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ