INSIGHTS

Γιάννης Τσακίρης: Ανακτώντας το χαμένο έδαφος στην οικονομία και την κοινωνία

Γιάννης Τσακίρης: Ανακτώντας το χαμένο έδαφος στην οικονομία και την κοινωνία
Ο Γιάννης Τσακίρης είναι υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ

«Δεῖ καρτερεῖν ἐπὶ τοῖς παροῦσι καὶ θαρρεῖν περὶ τῶν μελλόντων», είπε ο Ισοκράτης. Και εκεί ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα, σαν κοινωνία, σαν οικονομία, σαν Ελλάδα, σαν Ευρώπη.

Το 2020 σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από την εν εξελίξει υγειονομική κρίση της COVID-19, συνοδευόμενη από τις ιδιαιτέρως σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, η έκταση και το βάθος της οποίας συμπυκνώνουν μέσα σε αυτόν τον σχεδόν έναν χρόνο τα δέκα χρόνια της προηγούμενης κρίσης. Ένα παγκόσμιο, καθολικό σοκ που αφήνει ελάχιστες διεξόδους στα κράτη να ενεργήσουν μεμονωμένα. Με την οικονομία της Ευρωζώνης να έχει συρρικνωθεί πάνω από 11%, χιλιάδες θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί και ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας να έχουν προσωρινά εξαφανιστεί.

Χρειάζεται, λοιπόν, μια «μεταπολεμική» σχεδόν προσέγγιση της οικονομίας, προκειμένου η ανάκαμψη να είναι δυναμική και σταθερή. Η επόμενη ημέρα πλησιάζει και είναι η ευκαιρία μας να επανασχεδιάσουμε δομικά την οικονομία της χώρας μας, ενσωματώνοντας με τον βέλτιστο τρόπο όλα αυτά που διδαχθήκαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ένας αναπροσανατολισμός που περιγράφεται με μόλις δύο λέξεις: βιώσιμη ανάπτυξη. Με αυξημένη παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα, σε ένα πιο «πράσινο» και ψηφιακό περιβάλλον.

Έχοντας ως απαραίτητα εφόδια το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης θα οδηγήσουμε την οικονομία προς την κατεύθυνση της ανθεκτικότητας που είναι και το βασικό ζητούμενο, έτσι ώστε πέρα από την ανάκαμψη να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και για τις ενδεχόμενες, επόμενες κρίσεις, είτε αυτές είναι υγειονομικές είτε κλιματικές κ.λπ.

Εκτός από τις κρίσιμες δημόσιες υποδομές και τα προγράμματα χρηματοδοτήσεων, είτε είναι επιχορηγήσεις είτε χρηματοδοτικά εργαλεία, θα εστιαστούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγοράς, την ενεργειακή της αναβάθμιση και την κυκλική οικονομία. Και τα τρία αυτά συμβάλλουν τόσο στην ανθεκτικότητα, όσο και στην ανταγωνιστικότητα. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Οι επιχειρήσεις, ενδεικτικά, που χρησιμοποιούν cloud computing δεν επηρεάζονται υπό την πίεση μιας πανδημίας, ενώ ο περαιτέρω αυτοματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού.

Παράλληλα, η ανάπτυξη της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, δηλαδή των startups, έρχεται να δημιουργήσει μια αέναη παραγωγή νέων ιδεών, υπηρεσιών και προϊόντων που θα ανατροφοδοτούν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, με σκοπό να παραμένει υγιές και ανταγωνιστικό. Εδώ συνεπικουρεί και η νέα βιομηχανική πολιτική, που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, και έχει ως στόχο την ανάδειξη της ελληνικής βιομηχανίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, η πραγματική «γέννηση» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσα στην πανδημία, και η μετεξέλιξή της, σε χρόνο ρεκόρ, σε έναν πραγματικά αναπτυξιακό μοχλό της ελληνικής οικονομίας είναι μια ακόμη στοχευμένη επιλογή που αποτυπώνει την αποφασιστικότητα αυτής της κυβέρνησης να οδηγήσει την Ελλάδα μέσα από ένα μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης στη θέση που της αρμόζει.

Με το νέο ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης βαδίζουμε, με στέρεα βήματα και με συντεταγμένο σχέδιο, προς μια πολύ πιο εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία, διασφαλίζοντας μια κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

* Ο Γιάννης Τσακίρης είναι υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ