ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Elounda Hills - Κατασκευαστικές εξελίξεις και πρόοδος των εργασιών

Elounda Hills -  Κατασκευαστικές εξελίξεις και πρόοδος των εργασιών

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγαλύτερο τουριστικό project των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα, στον τομέα της φιλοξενίας. Το Elounda Hills στην Κρήτη, το θέρετρο της νέας εποχής που αποθεώνει την πολυτέλεια αλλά και τη βιωσιμότητα, εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 800 εκατ. ευρώ μέχρι την ολοκλήρωσή του, η οποία τοποθετείται γύρω στο 2032. 

Με την πρώτη φάση, όμως, του έργου, να εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2026 και η οποία θα σημάνει την επίσημη έναρξη λειτουργίας. Η πρώτη αυτή φάση αφορά στη ανέγερση κατοικιών, ξενοδοχείου και μαρίνας, η οποία εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση του yachting στην Ελλάδα.

Τα 800 εκατ. ευρώ αποτελεί εύλογο ύψος επένδυσης για ένα έργο που φιλοδοξεί να γίνει το καλύτερο θέρετρο στη Μεσόγειο από κάθε πλευρά: Χτισμένο αμφιθεατρικά σε ένα οικόπεδο συνολικής έκτασης 950 στρεμμάτων με ανεμπόδιστη θέα στον κόλπο του

Μιραμπέλου και πανοραμική θέα προς τον Άγιο Νικόλαο, αναμένεται να καθιερωθεί ως ένα από τα πιο διάσημα και βιώσιμα υπερπολυτελή οικολογικά θέρετρα της Μεσογείου, του οποίου οι κτισμένες επιφάνειες θα ανέρχονται συνολικά σε περίπου 140.000 τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι το Elounda Hills είναι project της Mirum, ενός ομίλου εταιρειών (Mirum Group) που ασχολείται με την κατασκευή και την ανάπτυξη βιώσιμων πολυτελών κατοικιών και ξενοδοχειακών καταλυμάτων κορυφαίας αισθητικής σε τοποθεσίες όπου το φυσικό περιβάλλον πρωταγωνιστεί. Ασχολείται με τον κλάδο του premium real estate για περισσότερα από 25 χρόνια, έχοντας να παρουσιάσει την οικοδόμηση πάνω από 600 υπερπολυτελών κατοικιών (βίλες), συγκροτημάτων κατοικιών, εστιατορίων, χώρων αναψυχής και ανανέωσης (λ.χ. spa).

kri.jpg

Ο Όμιλος Mirum δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 16 χρόνια και έχει πλέον την ιδιότητα του Στρατηγικού Επενδυτή (ο μόνος στην Ελλάδα από τον κλάδο του Real Estate). Είναι μια από τις λίγες διεθνείς εταιρείες που έχουν ενταχθεί στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων του Ν. 3894/2010 (νόμος «Fast Track»), κάτι που σημαίνει διασφάλιση της επιτυχίας των επενδύσεων και αποσόβηση κινδύνων που μπορεί να οφείλονται σε πολιτικές, οικονομικές, τοπικές ή άλλες παραμέτρους. Το εν εξελίξει project Elounda Hills είναι το μεγαλύτερο της Mirum στην Ελλάδα και για να ξεκινήσει να χτίζεται χρειάστηκαν περισσότερα από 15 χρόνια αγορών των παρακείμενων οικοπέδων, ώστε να δημιουργηθεί μια σημαντική έκταση, με πάνω από 2 χιλιόμετρα παραλιακό μέτωπο.

Κεντρικό στοιχείο του οικιστικού έργου είναι ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων με 129 δωμάτια (Hilltop Hotel) υπό την ομπρέλα και με τη συνεργασία του Luxury Hotel brand «1 Ηotels», ως operator -εξού και η εμπορική ονομασία θα είναι 1 Hotels & Homes Elounda Hills- και 257 branded κατοικίες (κατά την 1η φάση) και βίλες υπό την ομπρέλα του ίδιου brand.

Θα δημιουργηθεί επίσης η μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στην Ελλάδα, με 202 θέσεις ελλιμενισμού διαφόρων μεγεθών σκαφών (από 6 μέτρα έως 90 μέτρα), από τις οποίες οι 64 θα είναι μόνιμες (στις λιμενολεκάνες 1 και 2), ενώ οι 138 εποχικές. Έχουν προβλεφθεί επίσης 12 ακόμη θέσεις για super - mega yachts. Στη μαρίνα θα υπάρχει δυνατότητα παροχής όλων των σχετικών υπηρεσιών (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, καύσιμα, δυνατότητα παράδοσης λυμάτων / ορυκτελαίων, λοιπές υπηρεσίες κ.ά.), με την επίσημη έναρξη λειτουργίας της να αναμένεται το 2026. Η παράκτια ζώνη θα διαθέτει ένα μπουτίκ ξενοδοχείο, κλαμπ γιοτ, χώρο εστίασης και θέσεις ελλιμενισμού superyacht κατάλληλες για τα μεγαλύτερα σκάφη του κόσμου. Τη διαχείριση της μπουτίκ μαρίνας θα αναλάβει η κορυφαία εταιρεία μαρινών παγκοσμίως, Camper & Nicholson Marinas, η οποία διαθέτει πλούσια εμπειρία στην ιδιοκτησία, διαχείριση και λειτουργία μαρίνων σε όλη τη Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο.

p3.jpg

Η Camper & Nicholsons είναι το πιο ιστορικό και πιο σεβαστό ναυτιλιακό brand στον τομέα του luxury yachting, καθώς από το 1782 είναι συνώνυμο της τεχνογνωσίας, της σχεδιαστικής αριστείας και των κορυφαίων επιδόσεων. Η δημιουργία της μαρίνας θα δημιουργήσει έναν νέο θαλάσσιο κόμβο στην περιοχή για τους λάτρεις των σκαφών, και σε συνεργασία και με τη μαρίνα του Αγίου Νικολάου θα δημιουργήσει έναν νέο πόλο έλξης για premium τουρισμό που αγαπάει το yachting τη ζωή εν πλω.

Περαιτέρω, η μαρίνα του Elounda Hills αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση τόσο στο yachting όσο και στο chartering, καθώς η ελληνική νομοθεσία πλέον προσφέρει σημαντικές διευκολύνσεις στα σκάφη με ξένη σημαία και επιτρέπει τη ναύλωσή τους για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους στα χωρικά ύδατα της χώρας. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ευχάριστος καιρός και η ήπια κατάσταση στα ελληνικά πελάγη παρατηρούνται τουλάχιστον για 8 μήνες τον χρόνο, πιθανολογούν βάσιμα ότι το yachting θα αυξήσει τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ και ότι πλέον θα υποδεχόμαστε σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό σκαφών σε όλη τη νησιωτική χώρα και ασφαλώς και στην Κρήτη. Παράλληλα, τόσοι οι ιδιοκτήτες yachts όσο και οι μισθωτές αποζητούν μαρίνες που να παρέχουν όλες τις ανέσεις, όχι μόνο τις αναγκαίες υποδομές. Η Μαρίνα του Elounda Hills θα προσφέρει έναν νέο προορισμό για τον παγκόσμιο charter στόλο που επιθυμεί να βιώσει κάτι νέο και συναρπαστικό, ενώ οι επισκέπτες θα ταξιδεύουν σε πραγματικά ιστορικούς και πολιτιστικά πλούσιους προορισμούς στα ελληνικά νερά και το Αιγαίο Πέλαγος κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού charter season.

Ως στιγμής έχει ξεκινήσει η κατασκευή της μαρίνας, αλλά και του κεντρικού ξενοδοχείου, έχουν ληφθεί όλες οι σχετικές εγκρίσεις από την κυβέρνηση και τη νομοθεσία fast track, ενώ έχουν εκπονηθεί όλες οι αρχιτεκτονικές μελέτες. Aπό τη Mirum εκφράζεται αισιοδοξία ότι όλα θα εξελιχθούν σύμφωνα με το αρχικό πλάνο και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα επιδείξουν ταχύτητα και αποφασιστικότητα.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον για την αγορά κατοικιών είναι έντονο από κάθε γωνιά του κόσμου. Η πρόβλεψη είναι ότι οι κατοικίες θα ξεπουλήσουν αρκετά πριν την ολοκλήρωση τους και ισχυρή ένδειξη για αυτό είναι ότι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν πραγματοποιηθεί προπωλήσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ. Όπως μαθαίνουμε από τον Άγγελο Αγγελιδάκη, CEO και Development Director της Μirum, οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από 7000 ευρώ έως 8000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και αυξάνονται λίγο ακόμη έως του ποσού των περίπου 9000 ευρώ για τις πιο προνομιακές βίλες. Όπως ο ίδιος αναφέρει, αρκετοί αγοραστές θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα σπίτια για ιδιοκατοίκηση, ενώ άλλοι έχουν στο πλάνο τους την επαναμίσθωση, ένα πρόγραμμα που προσφέρει η Mirum στους ιδιοκτήτες και μπορεί να τους αποφέρει ετήσια απόδοση άνω του 4% στην αξία κάθε κατοικίας. Το θέρετρο ή τουριστικό χωριό για άλλους θα κατοικείται όλο το χρόνο λόγω και των ιδανικών καιρικών συνθηκών, με περιόδους αιχμής εκείνη του Μαΐου - Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ