ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τροπολογία επιφέρει αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα

Τροπολογία επιφέρει αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου - Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού» επιφέρει αλλαγές στην νομοθεσία για το πτωχευτικό δίκαιο.

Μια από αυτές τις αλλαγές προβλέπει ότι η κλήτευση του οφειλέτη είναι απαραίτητη στις περιπτώσεις που η αίτηση πτώχευσης κατατίθεται από πιστωτή ή τον εισαγγελέα πρωτοδικών διαφορετικά η συζήτηση είναι απαράδεκτη. Αν και αυτό γινόταν ήδη δεκτό, από τα δικαστήρια, ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο να προβλεφθεί και ρητά.

Με την ίδια τροπολογία διευκρινίζεται ότι ματαίωση της υλοποίησης της συμφωνίας εξυγίανσης του άρθρου 106Ε του πτωχευτικού κώδικα αφορά στο χρηματοοικονομικό τμήμα της συμφωνίας, δηλαδή στην τυχόν συμφωνηθείσα μεταβολή όρων των υποχρεώσεων του οφειλέτη ή στην τυχόν συμφωνηθείσα διαγραφή απαιτήσεων έναντι του οφειλέτη.

Όπως διευκρινίζεται τα αποτελέσματα συμφωνιών εξυγίανσης με άλλο περιεχόμενο δεν θίγονται από την ματαίωση της συμφωνίας, ιδίως μεταβιβάσεως επιχειρήσεων ή η κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ