ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζιλ Μισέλ: Η Ελλάδα αφήνει τις δυσκολίες πίσω της

Ζιλ Μισέλ: Η Ελλάδα αφήνει τις δυσκολίες πίσω της
Imerys Group

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δίνει η γαλλική πολυεθνική Imerys Group όπως προκύπτει από δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ζιλ Μισέλ.

Η Imerys είναι η ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως στον τομέα των εξειδικευμένων ορυκτών για τη βιομηχανία και παρέχει λειτουργικές λύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας σε μια σειρά από τομείς, όπως η μεταποιητική βιομηχανία, τα καταναλωτικά προϊόντα και τα δομικά υλικά.

Ο κύκλος εργασιών της Imerys το 2016 ήταν 4,2 δισ. δολάρια . Απασχολεί πάνω από 18.000 εργαζόμενους και έχει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες, με 270 μονάδες εξόρυξης - παραγωγής και 10 ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό πως πάνω από το 40% των εσόδων του Ομίλου προέρχεται από την Ευρώπη, 25% από τη Βόρεια Αμερική και 27% από τις αναδυόμενες αγορές.

Τα τελευταία χρόνια η Imerys έχει αναπτύξει μια σημαντική παρουσία στην Ελλάδα. Η αρχή έγινε το 2014, με την ενσωμάτωση της S&B στον Όμιλο και την είσοδο της οικογένειας Κυριακόπουλου στο μετοχικό κεφάλαιο της Imerys. Σήμερα, η Imerys Greece (πρώην S&B Greece) είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενώς επεξεργασμένου περλίτη παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μπεντονίτη παγκοσμίως, αξιοποιώντας τους εξαιρετικής ποιότητας ορυκτούς πόρους και τα εργοστάσια επεξεργασίας που βρίσκονται στη Μήλο. Σχεδόν όλα τα προϊόντα της εταιρείας εξάγονται συνεισφέροντας πολύτιμο συνάλλαγμα στην εθνική οικονομία.

Η Imerys τον Ιούλιο του 2017 εξαγόρασε την Kerneos, παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των συνδετικών υλικών με βάση την αλουμίνα, με έσοδα 417 εκατ. δολάρια, εννέα βιομηχανικές εγκαταστάσεις και δυο μεταλλευτικά κέντρα βωξίτη στην Ελλάδα.

Μέσω της εξαγοράς της Kerneos, η Imerys απέκτησε την ΕΛΜΙΝ Βωξίτες, μια εταιρεία εξόρυξης και εμπορίας βωξίτη με ένα μεγάλο αριθμό ιδιόκτητων και μισθωμένων παραχωρήσεων στην κεντρική Ελλάδα. Η εταιρεία αυτή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρώπη, εξάγοντας σχεδόν το 45% της παραγωγής της στην Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την ελληνική βιομηχανία και ειδικότερα την εγχώρια μεταλλουργία αλουμινίου.

Έχει επίσης συμμετοχή στα Βιομηχανικά Ορυκτά της Ελλάδας Α.Ε., στην Καβάλα, έναν σημαντικό παραγωγό ανθρακικού ασβεστίου, που εξάγει σχεδόν το 70% της παραγωγής του.

Αναφερόμενος σήμερα στην παρουσία του ομίλου Imerys στην Ελλάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ζιλ Μισέλ δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα έγιναν σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και η απόφασή μας αποτελούσε μια σαφή ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν χάσαμε ποτέ την εμπιστοσύνη μας στην ελληνική οικονομία και στην ικανότητα των Ελλήνων να ξεπεράσουν την κρίση και να επιστρέψουν στην οικονομική σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ακόμη περισσότερο σήμερα, έχουμε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα αφήνει τις δυσκολίες πίσω της και εξετάζουμε περαιτέρω βήματα για να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα. Την αισιοδοξία μας αυτή μοιράζονται και άλλοι. Η πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου Μακρόν αποσκοπούσε στο να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του γαλλικού λαού και της γαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ