ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε μεγάλα ξενοδοχεία αποκάλυψε η ΑΑΔΕ

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε μεγάλα ξενοδοχεία αποκάλυψε η ΑΑΔΕ

Ανακοινώσεις για το μέγεθος της φοροδιαφυγής που αποκάλυψε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κατά τους εντατικούς ελέγχους σε ξενοδοχεία όλης της χώρας θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εντόπισαν εφέτος φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρό τους ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ανά τη χώρα, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο: Από μεγάλες πλατφόρμες διαδικτυακής ενοικίασης καταλυμάτων, όπως η Booking και η Trivago έως τις ιστοσελίδες των ξενοδοχείων και τηλεφωνήματα διερεύνησης πληρότητας.

Αντίστοιχη μέθοδος, σε συνδυασμό με τη διασταύρωση των τζίρων αντιπαραβάλλοντας τα δηλωθέντα στις περιοδικές του ΦΠΑ με τα ευρήματα της έρευνας είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά πέρυσι το καλοκαίρι, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Φέτος τα στοιχεία δείχνουν μια κάποια συμμόρφωση, αλλά η φοροδιαφυγή όπως φαίνεται, ζει και βασιλεύει στην τουριστική βιομηχανία.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2017 (τόσο από τις ΔΟΥ όσο και από την Υπηρεσία Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων) περιελάμβανε τη διενέργεια τουλάχιστον 35.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 15% αυτών, τη διενέργεια τουλάχιστον 5.000 εμφανών ελέγχων και ελέγχων διακίνησης και τη διενέργεια τουλάχιστον 4.000 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων, με εντοπισμό παραβατικότητας τουλάχιστον στο 42% αυτών.

Μάλιστα στο πλαίσιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στον κλάδο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, προγραμματίζονται ειδικές δράσεις, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το έτος 2018.

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και ενέργειες που ακολουθήθηκαν ευρέως εφέτος, όπως η αξιολόγηση αποτελεσμάτων διενέργειας μερικών φορολογικών ελέγχων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τις οποίες εντοπίστηκαν ενδείξεις φοροδιαφυγής κατόπιν διαδικτυακής έρευνας και η αξιολόγηση κινδύνων με σκοπό τη στόχευση και διενέργεια ελέγχων σε επιχειρήσεις που υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις κατά τη θερινή περίοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ