ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Δεν ζητάμε μέτρα – Μας αρκεί πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018

ΔΝΤ: Δεν ζητάμε μέτρα – Μας αρκεί πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018
O Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα Πόουλ Τόμσεν. IMF Staff Photograph

«Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ είναι αυτός που έχει συμφωνήσει το Ταμείο με την Ελλάδα για το 2018. Αν πιαστεί αυτός, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό», ξεκαθάρισαν πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όταν ερωτήθηκαν στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ για τις εκτιμήσεις του οργανισμού για τα ελληνικά δημοσιονομικά μεγέθη και για το εάν ζητούνται νέα μέτρα.

Η απάντηση αυτή είναι ξεκάθαρη. Σημαίνει πως αν και το ΔΝΤ δεν θεωρεί πως η Ελλάδα θα πετύχει το 2018 το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, ωστόσο δεν ζητά να ληφθούν μέτρα 2,4 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό 1,3% του ΑΕΠ που βλέπει στο πρόγραμμα του ESM.

Και αυτό δεν είναι κάτι νέο. Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ήδη από τον Ιούλιο πως σε περίπτωση που η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου, δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ, αλλά όχι τους στόχους του προγράμματος του ESM (πλεόνασμα 3,5%), οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.

Σε ενημέρωση που είχε κάνει σε δημοσιογράφους τον Ιούλιο η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου είχε αναφερθεί σε αυτή τη θέση του Ταμείου η οποία επιβεβαιώθηκε και σήμερα.

Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί και στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την Παρασκευή ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα Πόουλ Τόμσεν.

Άλλωστε οι πηγές του Ταμείου επανέλαβαν τη θέση αυτή παραπέμποντας στην έκθεση που ενέκρινε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ στις 20 Ιουλίου και όπου γίνεται η σχετική αναφορά. Εκεί τονίζεται με σαφήνεια πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου έτους καθορίστηκε σε 2,2% του ΑΕΠ (Next year’s primary surplus target has been set at 2.2 percent of GDP).

Υπό το πρίσμα αυτό μόνον εάν η Ελλάδα δεν πετύχαινε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ που έχει τεθεί στο πρόγραμμα με το ΔΝΤ για το 2018, θα έπρεπε να λάβει μέτρα για να καλύψει το όποιο κενό. Αυτό θεωρείται απίθανο δεδομένου ότι Ταμείο τοποθετεί στο 1,7% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος το 2017, ήτοι η διαφορά που θα πρέπει να καλυφθεί για το 2,2% είναι μόλις 0,5% του ΑΕΠ.

Να σημειωθεί πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018 προβλέπει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει εφέτος στο 2,21% του ΑΕΠ και στο 3,57% του ΑΕΠ το 2018, ήτοι υιοθετεί πολύ πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις από αυτές του Ταμείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ