ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να μειωθούν οι μισθοί των στελεχών του ΔΝΤ ζητεί ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Να μειωθούν οι μισθοί των στελεχών του ΔΝΤ ζητεί ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ
REUTERS/Joshua Roberts

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε πως θέλει να δει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να περιορίζει τον προϋπολογισμό του και κυρίως τους παχυλούς μισθούς και τα προνόμια των εργαζομένων του.

«Ως δημόσιος θεσμός - όπως και τα όργανα μέλη που παρακολουθεί και συμβουλεύει - το ΔΝΤ πρέπει να χρησιμεύσει ως πρότυπο δημοσιονομικής πειθαρχίας και αποτελεσματικής χρήσης περιορισμένων πόρων», δήλωσε ο Στίβεν Μνούτσιν κατά την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και προσέθεσε:

Η επίτευξη αυτού του στόχου συνεπάγεται αναγκαστικά δύσκολες επιλογές, ενδεχομένως όσον αφορά τη διαχείριση και τους μισθούς και τα οφέλη του προσωπικού.

Οι εισαγωγικοί μισθοί στο ΔΝΤ κυμαίνονται από 30.380 δολάρια ετησίως για έναν βοηθό υπάλληλο έως και 138.460 δολάρια για έναν οικονομολόγο με διδακτορικό. Οι διευθυντές, όπως ο Πόουλ Τόμσεν, λαμβάνουν μισθό 389.060 δολάρια σε ετήσια βάση. Οι περισσότεροι υπάλληλοι του ΔΝΤ απαλλάσσονται από τους φόρους εισοδήματος, ενώ οι υπήκοοι των ΗΠΑ αποζημιώνονται από το Ταμείο για τους φόρους επί των αποδοχών τους.

Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο μερίδιο στον προϋπολογισμό του ΔΝΤ, επειδή είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου και οι δηλώσεις του Στίβεν Μνούτσιν δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητες.

Ο ίδιος ο Μνούτσιν βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής για τα ταξίδια που έκανε με τη σύζυγο του με κρατικά έξοδα.

Θύελλα αντιδράσεων για την επίδειξη πλούτου της συζύγου του Αμερικανού υπουργού Μνούτσιν

Η ειδική έρευνα που έγινε από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για το θέμα διαπίστωσε ότι ο Μνούτσιν δεν παραβίασε κάποιο κανόνα για τη χρήση στρατιωτικών αεροσκαφών για επτά πτήσεις, αξίας περίπου 800.000 δολαρίων από τις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά πρότεινε περισσότερη «αυστηρότητα» στη χρήση κυβερνητικών αεροσκαφών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ