ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η χρήση πλαστικού χρήματος θα αποκαλύψει την επιτυχία της φορολοταρίας

Η χρήση πλαστικού χρήματος θα αποκαλύψει την επιτυχία της φορολοταρίας
Shutterstock Stock Photos

Στην πράξη μέλλει να αποδειχθεί το εάν η απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, σύμφωνα με την οποία 1.000 τυχεροί κάθε μήνα θα κερδίζουν 1.000 ευρώ για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που έκαναν με ηλεκτρονικά μέσα, θα μειώσει την φοροδιαφυγή και τις συναλλαγές χωρίς αποδείξεις.

Η απόφαση ουσιαστικά εκπέμπει το μήνυμα: «Όσο περισσότερα χρήματα ξοδεύεις τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να κερδίσεις τα 1.000 ευρώ. Με μία προϋπόθεση: Να ζητάς απόδειξη και να χρησιμοποιείς για πληρωμή πλαστικό χρήμα».

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι από μόνο του αυτό το μέτρο δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά από τη στιγμή που το δέλεαρ της μη έκδοσης απόδειξης και της «έκπτωσης» του 24% ΦΠΑ πολλές φορές μπορεί να αποτελέσει ισχυρότερο κίνητρο για κάποιον από το να ζητήσει απόδειξη με την πιθανότητα να βρεθεί στους 1.000 νικητές κάθε μήνα.

«Λοταρίες» αποδείξεων με έπαθλο 1.000 ευρώ - Όλες οι λεπτομέρειες

Υπενθυμίζεται πως η φορολοταρία θα γίνεται κάθε τέλος του μήνα για συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί τον αμέσως προηγούμενο. Η πρώτη κλήρωση που θα γίνει αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου για συναλλαγές που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Για τους προηγούμενους μήνες αναμένεται να γίνει μία μεγάλη κλήρωση τα Χριστούγεννα, όπου θα κληρωθούν 8.000 πολίτες με έπαθλο 1.000 ευρώ ο καθένας.

Με αυτό τον τρόπο θα γνωστοποιούνται οι τυχεροί της λοταρίας του ΥΠΟΙΚ

Αξίζει να τονιστεί ότι 1.000 ευρώ δεν φορολογούνται, δεν προστίθενται στο εισόδημα, δεν κατάσχονται, δεν παρακρατούνται, δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές. Όσοι κερδίζουν θα λαμβάνουν μήνυμα στο Taxisnet και τα χρήματα θα κατατίθενται στον λογαριασμό που έχουν δηλώσει.

Το εάν θα κριθεί επιτυχημένο το μέτρο θα καταδειχθεί από τα στοιχεία για τη χρήση πλαστικών καρτών που θα έχουν στη διάθεση τους οι τράπεζες στα τέλη του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ