ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμβιβασμούς για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης αναζητεί η κυβέρνηση

Συμβιβασμούς για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης αναζητεί η κυβέρνηση
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ο προϋπολογισμός του 2018, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, η εφαρμογή του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η διάθεση του ποσού που θα προκύψει από την υπεραπόδοση του εφετινού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, αναμένεται να αποτελέσουν τα βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης που ξεκινά τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Τα ανωτέρω θέματα έχουν ήδη απασχολήσει τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τα υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων, χωρίς ωστόσο να έχουν εκφραστεί από την πλευρά των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM κάποιες ακραίες θέσεις. «Αναζητούνται συμβιβασμοί ώστε να προχωρήσει γρήγορά η διαδικασία», ανέφερε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στο CNN Greece.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2018 αυτό που έχει καταδειχθεί είναι πως το μακροοικονομικό σενάριο που έχει προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021 και το οποίο προβλέπει ανάπτυξη 2,5% την επομένη χρονιά θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Ομοίως, θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο στόχος για τα δημόσια έσοδα, δεδομένου πως η χαμηλότερη ανάπτυξη θα οδηγήσει σε μικρότερες εισπράξεις.

Η αναπροσαρμογή αυτή σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς οδηγεί σε μια δημοσιονομική απόκλιση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ ή των 900 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως ο προϋπολογισμός του 2018 δεν επιτυγχάνει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ , αλλά 3% του ΑΕΠ. Αν και οι θεσμοί δεν έχουν κάνει καμία αναφορά σε μέτρα για την κάλυψη της απόκλισης αυτής, ωστόσο αναλύουν διαρκώς τα νούμερα.

Η συγκεκριμένη ανάλυση γίνεται για ακόμη έναν λόγο. Το 2017 η κυβέρνηση θα καταφέρει να καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και η κοινή εκτίμηση είναι πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα αγγίξει το 2,2% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχουν διαθέσιμα προς αξιοποίηση 900 εκατ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε σε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι το ποσό αυτό θα δοθεί, ως κοινωνικό μέρισμα, σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Οι θεσμοί όμως θέλουν τα χρήματα αυτά να διοχετευθούν σε τομείς που θα στηρίξουν την ανάπτυξη το 2018 και θα οδηγήσουν σε επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Οι δανειστές επιθυμούν τα χρήματα αυτά να δοθούν αφενός για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα αφετέρου για να εκδοθούν συντάξεις που εκκρεμούν. Συζητούν δε το ενδεχόμενο μέρος των 900 εκατ. ευρώ να τοποθετηθεί στον ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό την «καθαρή έξοδο» της χώρας από το Μνημόνιο και ο οποίος τροφοδοτείται από χρήματα του ESM και από μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Να σημειωθεί πως οι Ντέκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκου, Φραντσέσκο Ντρούντι και Νικόλα Τζιαμαρόλι θα παραμείνουν στην Αθήνα ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας και θα επιστρέψουν εν συνεχεία στο τέλος Νοεμβρίου για τον επόμενο γύρο της αξιολόγησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ