ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβόπουλος: Αυθαίρετη, επιπόλαιη και άγαρμπη η παρέμβαση του ΔΝΤ για τις τράπεζες

Προβόπουλος: Αυθαίρετη, επιπόλαιη και άγαρμπη η παρέμβαση του ΔΝΤ για τις τράπεζες
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/Φωτογραφία αρχείου

Μετωπική επίθεση στο ΔΝΤ έκανε ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος σχετικά με τις θέσεις που εξέφρασε πρόσφατα το Ταμείο για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υποστήριξε πως το ΔΝΤ αυθαιρετεί με τους υπολογισμούς του όπως έκανε και το 2014, με τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Είχαμε τον Μάιο του 2014 θυμάμαι μια έντονη προσωπική συζήτηση με τον κ. Τόμσεν, ο οποίος υποστήριζε τον αριθμό 18,5 δισ. ευρώ και εγώ υποστήριζα τον αριθμό 6,5 δισ. ευρώ. Φυσικά πέρασε το δικό μου. Το ΔΝΤ από την πλευρά του δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει πως προέκυπτε ο αριθμός αυτός. Μάλιστα οι τράπεζες είχαν ως στόχο να μαζέψουν 6,5 δισ. ευρώ, αλλά μάζεψαν 10 δισ. ευρώ και μπόρεσαν με τα χρήματα αυτά να αποπληρώσουν και τις προνομιούχες μετοχές που είχαν από το παρελθόν», είπε σχετικά με τις τότε κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ο κ. Προβόπουλος.

Για τις νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης ήταν εξίσου επικριτικός. «Έρχεται τώρα το ΔΝΤ και με άγαρμπο και ελαφρά επιπόλαιο τρόπο λέει ότι χρειάζονται 10 δισ. ευρώ, χωρίς να μπορεί να αποδείξει το πώς τα χρήματα αυτά πράγματι χρειάζονται», τόνισε και εκτίμησε πως η παρέμβαση του ΔΝΤ ενδεχομένως να καταστήσει τα stress test των ελληνικών τραπεζών πιο αυστηρά σε σχέση με των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών. «Ίσως χρειαστεί στο τέλος οι τράπεζες να λάβουν μεγαλύτερες προβλέψεις από αυτές που θα έπαιρναν», είπε.

Ωστόσο, προσέθεσε πως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα με τα stress test. «Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες αμυχές για κάποια ή κάποιες τράπεζες. Δεν θα υπάρξουν όμως κατά τη γνώμη μου ιδιαίτερα προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά και συνεχίζοντας την επίθεση στο Ταμείο είπε: «Θα πρέπει να σταθούμε όμως στο ότι ο τρόπος με το οποίο το ΔΝΤ είπε αυτά που είπε πρόσφατα έχει ήδη δημιουργήσει μια αναταραχή στο Χρηματιστήριο . Βλέπουμε τις τράπεζες να έχουν γίνει γιο γιο. Ενδεχομένως να φοβίσει και καταθέτες που είναι σε στάση σε αναμονής».

Ο κ. Προβόπουλος αναγνώρισε πως θα πρέπει να μειωθούν κατά 38% τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών έως το 2019, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό. «Είναι δύσκολοι στόχοι, αλλά μπορούν να πιαστούν», σημείωσε.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως δεν έχουν γίνει γνήσιες και αυθεντικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα. «Πολλές μεταρρυθμίσεις σχεδιάστηκαν λάθος και εφαρμόστηκαν λάθος, δυσφήμισαν τη λέξη» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι επώδυνες λύσεις που επιλέχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια δεν έφεραν αποτέλεσμα και στοίχισαν ακριβά .

Ερωτηθείς για το κοινωνικό μέρισμα που σχεδιάζει να μοιράσει η κυβέρνηση δήλωσε πως κατά τη γνώμη του μια χώρα που είναι καταχρεωμένη, δεν έχει πολυτέλεια να μοιράζει ανύπαρκτο πλεόνασμα με ψηφοθηρικό τρόπο, με την έννοια ότι έχει άλλες υποχρεώσεις πολύ μεγάλες. «Θα μπορούσε αυτό να πάει σε δημόσιες επενδύσεις και σε θέσεις εργασίας», υποστήριξε ο κ Προβόπουλος.

Τόνισε τέλος ότι με τόση υψηλή φορολογία δεν μπορούμε να πάμε σε ανάπτυξη, καθώς η ανάπτυξη προϋποθέτει επενδύσεις και εξωστρέφεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ