ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολόγηση: Ακανθώδη προαπαιτούμενα στις σημερινές διαπραγματεύσεις

Αξιολόγηση: Ακανθώδη προαπαιτούμενα στις σημερινές διαπραγματεύσεις
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Γόνιμες» χαρακτηρίζουν τις συζητήσεις με τους θεσμούς στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, εστιάζοντας στο ότι σε αυτές επικρατεί πολύ καλό κλίμα και επιδεικνύεται διάθεση άμεσης επίλυσης των εκκρεμοτήτων. Αυτό διαπιστώθηκε χθες στα πρώτα ραντεβού με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), αλλά και στις συναντήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Σήμερα το πρόγραμμα των συναντήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών περιλαμβάνει αρκετά σύνθετα ζητήματα που εκκρεμούν ήδη από το καλοκαίρι. Ανάμεσα τους ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η απελευθέρωση της αγοράς αερίου και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί. Στην εν λόγω συνάντηση θα μετέχει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και στο επίκεντρο θα βρεθεί ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου. Οι δανειστές έχουν ζητήσει πλήρη απελευθέρωση της αγορά λιανικής και πλήρη διαχωρισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) από τις ΕΠΑ προκειμένου η πρώτη να μην είναι ταυτόχρονα χονδρέμπορος, προμηθευτής, μέτοχος και αυτόνομος λιανοπωλητής.

Θα ακολουθήσει στις 11 το πρωί συζήτηση των στελεχών των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου με βασικό αντικείμενο την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να έχει τη μορφή εταιρείας Συμμετοχών (Holding Company) κα να υπαχθούν σε αυτή φορείς του Δημοσίου με χρηματοδοτική ικανότητα ή αναπτυξιακό ρόλο όπως το ΕΤΕΑΝ, ο ΟΑΕΠ, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Enterprise Greece και το Πράσινο Ταμείο κ.ά.. Πάντως, οι θεσμοί δεν φέρονται να έχουν αποδεχθεί αυτό το σχήμα και δεν συμφωνούν με την υπαγωγή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στο νέο φορέα.

Στις 12 το μεσημέρι κυβερνητικά στελέχη και θεσμοί θα εξετάσουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό σε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Έφης Αχτσιόγλου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Σταύρου Κοντονή.

Στη συνάντηση βάρος πρόκειται να δοθεί στον καθορισμό των κριτηρίων βάσει των οποίων θα γίνεται η ρύθμιση της οφειλής για όσες επιχειρήσεις χρωστούν από 20.000 έως 50.000 ευρώ, θέμα το οποίο εξετάσθηκε χθες και από τα τεχνικά κλιμάκια. Στόχος είναι οι περιπτώσεις αυτές να ρυθμίζονται ταχύτερα, χωρίς να απαιτείται δηλαδή η σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας, όπως συμβαίνει με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις οφειλές που είναι πάνω από το συγκεκριμένο ποσό. Για αυτό θα υιοθετηθεί τυποποιημένη διαδικασία για την αξιολόγηση της ικανότητας αποπληρωμής και τον καθορισμό της δόσης που θα πρέπει να πληρώνει ο οφειλέτης.

Βασικό θέμα θα είναι και η ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους οφειλέτες της εφορίας και του ΕΦΚΑ δεν εντάσσονται στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν συγκεκριμένα περιουσιακά κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασίζεται η ένταξη ή μη στη ρύθμιση και θα καθορίζεται το ύψος της μηνιαίας δόσης. Αυτά αναμένεται να κλειδώσουν άμεσα ώστε να δρομολογηθεί η έκδοση και της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Το πρόγραμμα των σημερινών επαφών θα ολοκληρωθεί στις 2:30 το μεσημέρι με επισκόπηση του προγράμματος σε συνάντηση με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου, όπου θα εξετασθεί η πορεία υλοποίησης των 95 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ