ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ιδιόκτητες κατοικίες διαμένει το 69,4% των κατοίκων της ΕΕ

Σε ιδιόκτητες κατοικίες διαμένει το 69,4% των κατοίκων της ΕΕ
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Το 69,4% των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 ζει σε ιδιόκτητες κατοικίες, ενώ το 19,7% διαμένει σε κατοικίες με ενοίκιο στην αγοραία τιμή και το 10,9% σε κατοικίες με μειωμένο ενοίκιο ή δωρεάν. Αυτό δείχνει μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα και εκτός από τις χώρες της ΕΕ, περιλαμβάνει και κράτη εκτός Ένωσης (έχει ως έτος αναφοράς το 2015).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 26,9% του πληθυσμού της ΕΕ ζει σε ιδιόκτητη κατοικία για την οποία υπάρχει δάνειο ή υποθήκη σε εκκρεμότητα, ενώ το 42,5% του πληθυσμού ζει σε ιδιόκτητη κατοικία χωρίς δάνειο ούτε υποθήκη.

Το μικρότερο ποσοστό πληθυσμού με ιδιόκτητα ακίνητα (με δάνειο ή χωρίς) έχει η Ελβετία με 44,5% ενώ το μεγαλύτερο, παρατηρείται στην Ρουμανία με 96,5%. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 75,1%.

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς δάνειο, το μικρότερο ποσοστό πληθυσμού έχει η Ελβετία με 4,6% ενώ το μεγαλύτερο, παρατηρείται στην Ρουμανία με 95,6%. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 61%.

Στην Ελβετία το ποσοστό των ατόμων που ζούσαν σε κατοικίες με ενοίκιο ήταν μεγαλύτερο από το ποσοστό των ατόμων που ζούσαν σε ιδιόκτητες κατοικίες, δεδομένου ότι περίπου το 55,5 % του πληθυσμού ήταν μισθωτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ