Υπερταμείο: Ξεκινάει η αναδιάρθρωση 17 ΔΕΚΟ
«Στρατηγικές κατευθύνσεις» προς τη διοίκηση του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζητώντας η συμμετοχή του Δημοσίου στις 17 ΔΕΚΟ να παραμείνει στα υφιστάμενα επίπεδα.
Το υπουργείο θέλει η Διοίκηση του Υπερταμείου να επιβάλλει έναν εξορθολογισμό στο κόστος λειτουργίας και να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, προκειμένου να αυξηθούν η παραγωγικότητα και η κερδοφορία των ΔΕΚΟ, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν υπό ανταγωνιστικές πλέον συνθήκες.
Για να γίνει αυτό χρειάζεται περιορισμός των λειτουργικών εξόδων, βελτίωση των εσωτερικών διαδικασιών και αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εσόδων, ώστε να βελτιωθούν τα περιθώρια κέρδους τους.
Αυτές οι γενικές αρχές αναμένεται να εξειδικευτούν ανά τομέα και ανά ΔΕΚΟ το αργότερο έως τον Δεκέμβριο οπότε και θα καταρτιστεί το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπερταμείου. Τότε θα καταστεί ευκρινές σε ποιες χρειάζονται περιστολή δαπανών, εξορθολογισμός στην κατανομή προσωπικού, αλλαγή εσωτερικών κανονισμών, ήτοι επαναπροσδιορισμός του business plan.
Αλλά η αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο ΟΣΕ των 1.244 εργαζομένων είχε πέρυσι ζημιές 257 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΣΑ των 7.896 εργαζομένων ζημιές 22,49 εκατ. ευρώ και τα ΕΛΤΑ των 6.859 εργαζομένων είχαν το 2016 ζημιές 14,2 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί, τέλος, πως εντός του Νοεμβρίου θα έχει προηγηθεί αξιολόγηση εκ του μηδενός για όλες τις διοικήσεις των επιχειρήσεων με βάση τις μέχρι τώρα επιδόσεις τους.
Liveblog: Χτύπημα σε πετροχημικό εργοστάσιο στη Σαουδική Αραβία - «Ο Τραμπ μπορεί να πάρει πίσω το τελεσίγραφο, αν δει σημάδια για συμφωνία»
08:30
«The Testaments»: Η επική συνέχεια του «The Handmaid’s Tale» που σαγηνεύει και σοκάρει
08:26
Fuel Pass: Με «οδηγό» τον ΑΦΜ πλέον οι αιτήσεις, τι άλλαξε στη διαδικασία - Τα εισοδηματικά κριτήρια και τα ποσά
08:25
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Τα σήματα της κοινωνίας και η επιδημιολογία μας οδηγούν
08:18