ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις

Νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουργία καινούργιων πολύ μικρών και μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων προβλέπει νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο φέρει τον τίτλο «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και θα «τρέξει» στους πρώτους μήνες του 2018.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αυτού ανέρχεται στο ύψος των 120 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επένδυσης θα μπορεί να κυμαίνεται από 25.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ. Κάθε τουριστικό επενδυτικό σχέδιο θα μπορεί να είναι και μεγαλύτερο των 400.000 ευρώ, ωστόσο το επιπλέον ποσό δεν θα επιδοτείται, αλλά θα πρέπει να καλύπτεται είτε με ίδια κεφάλαια είτε με δανεισμό. Επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό μικρότερο των 25.000 ευρώ δεν θα θεωρούνται επιλέξιμα και δεν θα είναι δυνατή η υποβολή τους.

Το ύψος της κρατικής επιδότησης ανά επένδυση καθορίζεται στο 45% (55% η ιδιωτική συμμετοχή), ενώ το ποσοστό αυτό θα μπορεί να φτάνει ακόμα και στο 50% εφόσον στο επενδυτικό σχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία νέων σταθερών θέσεων απασχόλησης. Δηλαδή, ένας επενδυτής θα μπορεί να λαμβάνει δωρεάν επιχορήγηση έως και το ύψος των 200.000 ευρώ.

Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης έχει υπογράψει τη σχετική απόφαση, έχει καταρτίσει τον αναλυτικό οδηγό εφαρμογής της νέας δράσης του ΕΣΠΑ για τον τουρισμό και εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να προχωρήσει στην επίσημη προκήρυξη.

Δικαιούχοι του νέου προγράμματος θα είναι επιχειρήσεις που θα συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης (από την ερχόμενη εβδομάδα) μέχρι και την ημερομηνία της πρώτης εκταμίευσης της επιχορήγησης. Επίσης, δικαιούχοι θα μπορούν να είναι και επιχειρήσεις που έχουν ήδη συσταθεί, αλλά μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης (έως την ερχόμενη εβδομάδα) το ΑΦΜ τους δεν έχει αναπτύξει καμιά οικονομική δραστηριότητα (μηδενικός κύκλος εργασιών) και οι ίδιες δεν έχουν λάβει σήμα λειτουργίας τουριστικού καταλύματος. Ωστόσο, θα μπορούν να διαθέτουν άδεια δόμησης για το νέο τουριστικό κατάλυμα που θέλουν να εντάξουν στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ