ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Πώς θα γίνει η έξοδος από το Μνημόνιο

UBS: Πώς θα γίνει η έξοδος από το Μνημόνιο
EPA

Έκθεση της UBS για την Ελλάδα αναμένει ανάκαμψη της οικονομίας με ρυθμό 2,8% το 2018 και 2,9% το 2019.

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, ορισμένα οικονομικά στοιχεία, όπως η αγορά εργασίας και η απασχόληση, το οικονομικό κλίμα αλλά και η μικρή αύξηση των καταθέσεων δείχνουν πως η οικονομία βελτιώνεται. Επιπλέον, ο τουρισμός κινείται σε επίπεδα ρεκόρ και τα έσοδα βρίσκονται σε καλό δρόμο, κάτι που μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη εφέτος.

Αν η χώρα ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση και οι δανειστές προχωρήσουν στην ελάφρυνση του χρέους, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8%-2,9% την επόμενη διετία. Η επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών, όμως, προϋποθέτει πρώτιστα την αναζωογόνηση των επενδυτικών δαπανών, ενώ θα πρέπει να αντανακλά και κάποια βελτίωση στην κατανάλωση των νοικοκυριών, εφόσον η απασχόληση συνεχίσει να βελτιώνεται και οι μισθοί σημειώσουν μικρή ονομαστική άνοδο.

Οι επενδύσεις, που παραμένουν το κλειδί, θα μπορούσαν να αυξηθούν ως απόρροια της εισροής ευρωπαϊκών κονδυλίων και της αύξησης των δημοσίων δαπανών, της βελτίωσης των πιστώσεων, των εισροών ξένων άμεσων επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ, όπως εκτιμάται, η Ελλάδα είναι πιθανό να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους τού προγράμματος διάσωσης.

Αναφορικά με την επόμενη ημέρα από το τέλος του προγράμματος, οι επιλογές κατά την UBS είναι δύο, είτε προληπτική γραμμή στήριξης (ECCL) ή «καθαρή έξοδος» (clean exit), με προϋποθέ σεις όμως που θα συνδέονται με την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Τα πράγματα είναι καλύτερα γιατί οι δύο κίνδυνοι με τους οποίους συνήθως συνδέεται η χώρα, δηλαδή ο πολιτικός κίνδυνος και το χρέος, έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Οσον αφορά στο χρέος, η UBS αναφέρει πως αν υπάρξει συμβιβασμός των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ σε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1,5% (και όχι 1% που εκτιμά το ΔΝΤ) και το πρωτογενές πλεόνασμα συμφωνηθεί στο 1,75% (και όχι 1,5% που θέλει το ΔΝΤ), με επιτόκια 0,25% χαμηλότερα, το χρέος θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ