ΣτΕ: Παραγράφονται χιλιάδες ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις
Πηγή: EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στέλνει οριστικά στο αρχείο χιλιάδες υποθέσεις που είχαν στα χέρια τους οι ελεγκτικές Αρχές και δεν πρόλαβαν να τις ελέγξουν.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων των φορολογουμένων στις ημεδαπές τράπεζες δεν αποτελούν νέο πληροφοριακό στοιχείο, με αποτέλεσμα και για αυτές τις υποθέσεις να ισχύει η πενταετής παραγραφή και όχι η δεκαετής. Έτσι, ανέλεγκτες υποθέσεις μέχρι και τη χρήση του 2010 παραγράφονται.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η φορολογική διοίκηση δεν έχει δικαίωμα να κοινοποιήσει φύλλο ελέγχου μετά την πενταετία από την τέλεση του αδικήματος εκτός εάν έρθουν σε γνώση των ελεγκτών νέα πληροφοριακά στοιχεία. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος παραγραφής παρατείνεται στα δέκα χρόνια.

Έτσι, οδηγείται σε παραγραφή το μεγαλύτερο τμήμα των 65 CD που περιλαμβάνουν 1,3 εκατομμύρια ΑΦΜ μεγαλοκαταθετών και της λίστας με τα στοιχεία 25.000 Ελλήνων φορολογουμένων που έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ την περίοδο 2009–2011.

Η απόφαση του ΣτΕ ανατρέπει το πρόγραμμα των ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και όπως δήλωσε χθες ο Γιώργος Πιτσιλής, «σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά είναι σίγουρο ότι θα μας βάλει σε έναν νέο κύκλο ανασχεδιασμού και θα έχει επίπτωση στον προγραμματισμό μας».

Διαβάστε επίσης