ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώνει τα «κόκκινα» δάνεια η Εθνική Τράπεζα

Μειώνει τα «κόκκινα» δάνεια η Εθνική Τράπεζα

Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας περιόρισε τις ζημίες μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στο τρίτο τρίμηνο του 2017 σε 49 εκατ. ευρώ, από 58 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, ενσωματώνοντας αποτιμητικές ζημιές και λοιπές επιβαρύνσεις ύψους 81 εκατ. ευρώ, οι οποίες αντιστάθμισαν το όφελος από τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.

Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 185 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2017 από 220 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας τη μείωση στα καθαρά έσοδα από τόκους (-7,1% σε τριμηνιαία βάση), λόγω της περαιτέρω απομόχλευσης του ενεργητικού, καθώς και τη μη επαναλαμβανόμενη αύξηση των λειτουργικών δαπανών (+2,3% σε τριμηνιαία βάση).

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 352 εκατ. ευρώ, από 379 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, αντικατοπτρίζοντας την απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου, καθώς και τη μείωση της έκθεσης σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου υψηλής απόδοσης.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 51 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2017 από 53 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της μείωσης των προμηθειών από χρηματιστηριακές υπηρεσίες και επιχειρηματικά δάνεια. Σε επίπεδο 9μήνου, ωστόσο, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 158 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 52% σε ετήσια βάση.

Οι λειτουργικές δαπάνες ανήλθαν σε 217 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2017 από 213 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, ενσωματώνοντας και μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο 9μήνου, οι λειτουργικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 640 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 8,6% σε ετήσια βάση, συντελώντας στη βελτίωση του κόστους προς οργανικά έσοδα σε 50% το 9μηνο του 2017 από 55% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Οι δαπάνες προσωπικού περιορίστηκαν κατά 12,4% σε ετήσια βάση, ενσωματώνοντας το όφελος από το Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού. Τα γενικά και διοικητικά έξοδα επίσης υποχώρησαν κατά 2,0% σε ετήσια βάση.

O Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, δήλωσε σχετικά: «Τα αποτελέσματα της Εθνικής καταδεικνύουν την περαιτέρω ισχυροποίηση του ισολογισμού και υπογραμμίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τράπεζας εν όψει της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.Από πλευράς ρευστότητας, η ΕΤΕ ολοκλήρωσε τον Οκτώβριο την πρώτη Ελληνική συναλλαγή καλυμμένων ομολόγων στις διεθνείς χρηματαγορές, εκδίδοντας τριετές καλυμμένο ομόλογο, ύψους 750 εκατ. ευρώ, με απόδοση 2,90%.

»Το ομόλογο προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών. η συναλλαγή εντάσσεται στις στρατηγικές πρωτοβουλίες της τράπεζας με στόχο την επανεδραίωση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, η έκδοση των καλυμμένων ομολόγων επιτάχυνε την προοπτική αποδέσμευσής μας από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ela που ανέρχεται σε μόλις 1 δισ. ευρώ η ολοκλήρωση όλων των συμφωνηθέντων αποεπενδύσεων θα συντελέσει στην επίτευξη του εν λόγω στόχου και θα ενισχύσει την κεφαλαιακή μας επάρκεια σημαντικά.

»Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού μας χαρτοφυλακίου, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνεχίστηκε απρόσκοπτα για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο, ανερχόμενη σε 3,5 δισ. συνολικά από το τέλος του 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις δανείων αποτέλεσαν το βασικό παράγοντα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά το τρίτο τρίμηνο. Ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο του τραπεζικού κλάδου στην ελλάδα, στο 57%, ενισχυμένος κατά 40 μ.β. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

»Αναφορικά με τις επιδόσεις μας σε λειτουργικό επίπεδο, ο όμιλος κατόρθωσε να ενισχύσει τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων σχεδόν κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης των καθαρών εσόδων από προμήθειες και της σημαντικής περιστολής των λειτουργικών εξόδων, παρά τη συνεχιζόμενη απομόχλευση του δανειακού μας χαρτοφυλακίου.

»Ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 16,8%, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η θετική επίπτωση από τις ήδη συμφωνηθείσες κεφαλαιακές ενέργειες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις αρχές του 2018, παρέχοντας περαιτέρω θωράκιση της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας εν όψει των προγραμματισμένων εποπτικών ασκήσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ