ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τα δεύτερα προαπαιτούμενα το αργότερο έως τις 22 Δεκεμβρίου

Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τα δεύτερα προαπαιτούμενα το αργότερο έως τις 22 Δεκεμβρίου

Πυρετός διεργασιών για τα δεύτερα προαπαιτούμενα είναι σε εξέλιξη σε Αθήνα και Βρυξέλλες, με στόχο να τεθούν οι βάσεις για την πλήρη εφαρμογή τους πριν τα Χριστούγεννα.

Η λίστα με τα δεύτερα προαπαιτούμενα περιλαμβάνει ακανθώδη θέματα όπως η πώληση κόκκινων δανείων σε ξένα funds, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, παρεμβάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το ζήτημα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ισχύος, το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, τις αλλαγές στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, την επέκταση του clawback στα νοσοκομεία, την αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ για τις αγορές προϊόντων και την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, κ.α..

Τα εν λόγω προαιρούμενα παρουσιάσθηκαν χθες στο EuroWorking Group από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και αναμένεται σήμερα να λάβουν την έγκριση και του Economic and Financial Committee. Κατά πληροφορίες η κυβέρνηση ενημέρωσε ότι θα υλοποιήσει τα δεύτερα προαπαιτούμενα το αργότερο έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Για να γίνει αυτό εφικτό οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και οι ειδικοί σύμβουλοι του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου εργάζονται πυρετωδώς. Από τις αρχές της εβδομάδας στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών έχουν στρατοπεδεύσει οι σύμβουλοι του Πίτερ Λεγκλέρ και Κιμ Γκλεν, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με το θέματα των κόκκινων δάνειων και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου η ελληνική πλευρά να έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις τόσο στους επικεφαλής των θεσμών στις αρχές Δεκεμβρίου, όσο και στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου.

Μπορεί ο νέος νόμος για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και στο πτωχευτικό δίκαιο επιχειρήσεων, να δημιουργούν ένα περισσότερο ευέλικτο και δίκαιο πλαίσιο που θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαχειριστούν το πρόβλημα πιο αποτελεσματικά, ωστόσο οι θεσμοί πιέζουν προκειμένου να υπάρξει ειδική νομοθετική πρόβλεψη που θα επιτρέπει την πώληση δανείων σε funds.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ