ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εορταστικό ωράριο: Αυλαία την Παρασκευή στα εμπορικά καταστήματα

Εορταστικό ωράριο: Αυλαία την Παρασκευή στα εμπορικά καταστήματα
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Με όπλο προωθητικές ενέργειες αλλά και προσφορές σε συγκεκριμένα είδη οι έμποροι ξεκινούν από την Παρασκευή το εορταστικό ωράριο. Στόχος τους είναι φέτος να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα από πέρυσι. 

Στο διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων το εμπόριο παραδοσιακά πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου τζίρου του. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) ο τζίρος τον φετινό Δεκέμβριο φαίνεται ότι διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα των 4 δισ. ευρώ, που ήταν ο φετινός στόχος, έναντι 4,1 δισ. το 2016 και 6,43 δισ. το 2015.

Η οικονομική κρίση έχει δείξει για τα καλά τα δόντια της όλα αυτά τα χρόνια αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι το 2008 ο τζίρος των γιορτών ξεπερνούσε τα 20 δισ. ευρώ. Από τα Χριστούγεννα του 2009, τα τελευταία δηλαδή πριν η χώρα μπει στα Μνημόνια, ο τζίρος στο εμπόριο έχει υποχωρήσει κατά 75%. Για τις εμπορικές επιχειρήσεις στο σύνολό τους, προβληματίζουν τα χαμηλά εισοδήματα, η υψηλή φορολόγηση των καταναλωτών και οι αυξημένες υποχρεώσεις που για πολλούς συσσωρεύονται στο τέλος της χρονιάς.

Αλλωστε χρόνο με το χρόνο μειώνεται το συνολικό ποσό που οι καταναλωτές διαθέτουν για τις γιορτινές αγορές.Από τα 450 ευρώ που εκτιμούν οι καταναλωτές ότι θα ξοδέψουν στις γιορτές εφέτος, τα 157, δηλαδή το 35%, θα δαπανηθούν για την αγορά τροφίμων, τα 136 για την αγορά δώρων, 82 για ταξίδια και 75 για διασκέδαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ