ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συζητήσεις COSCO - Ferrovie για συνεργασία στο Θριάσιο

Συζητήσεις COSCO - Ferrovie για συνεργασία στο Θριάσιο

Σε προχωρημένες συζητήσεις για την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση της δεύτερης παραχώρησης στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο βρίσκονται η COSCO και οι νέοι βασικοί μέτοχοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι Iταλοί της Ferrovie dello Stato Italiane.

Η κινεζική εταιρεία φέρεται να έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί στον κλάδο των logistics τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια με τους Ιταλούς.

Η COSCO επιδιώκει ανάπτυξη αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και κέντρων διανομής για τους πελάτες της στον ΟΛΠ και προωθεί έτσι την κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου για συνεργασία στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, όπου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαθέτει δικαίωμα χρήσης των μεγάλων αποθηκευτικών χώρων Κ1 και Κ2 (δύο κτίρια συνολικού εμβαδού 56.000 τ.μ. σε έκταση 139.000 τ.μ., τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην κοινοποιημένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περίμετρο αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ), όπως και των εκεί σιδηροδρομικών υποδομών.

Η συνεργασία θα αφορά τη μεταφορά, προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, φορτίων προερχόμενων από την Ασία στον Πειραιά. Πρόκειται για αποθήκες και υποδομές που δεν περιλαμβάνονται στην υπό παραχώρηση από τη ΓΑΙΑΟΣΕ έκταση των 588 στρεμμάτων στην κοινοπραξία ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ και Goldair, αλλά περιλαμβάνονται στην έκταση των 1.450 στρεμμάτων του ΟΣΕ, στην οποία διαθέτει δικαιώματα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της έκτασης αυτής έχει ενταχθεί στο επικαιροποιημένο Mνημόνιο που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές και η προκήρυξή του έχει προσδιοριστεί για το β’ εξάμηνο του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ