ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετήσιο όριο 75.000 ευρώ στη χρηματοδότηση κομμάτων με ανώνυμα κουπόνια

Ετήσιο όριο 75.000 ευρώ στη χρηματοδότηση κομμάτων με ανώνυμα κουπόνια
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην υιοθέτηση των συστάσεων της Ομάδας Κρατών Κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης για μεγαλύτερη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων προχωρεί η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

Η συγκεκριμένη τροπολογία που συγκαταλέγεται στα βασικά προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης έρχεται να βελτιώσει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο του 2002, κάτι που η Ομάδα GRECO ζητούσε επίμονα τα τελευταία χρόνια.

Η τροπολογία προβλέπει τη μείωση του ορίου της ανώνυμης χρηματοδότησης των κομμάτων. Πιο συγκεκριμένα, μειώνεται στα 15 ευρώ, από 50, το ανώτατο όριο χρηματοδότησης μέσω μη επώνυμου κουπονιού και μέχρι 75.000 ευρώ, αντί 100.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα, ανά κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων κατ’ έτος.

Με την ίδια τροπολογία, θεσπίζονται κυρώσεις για τα πολιτικά κόμματα, τους συνασπισμούς κομμάτων και τους υποψηφίους αντιπροσώπους της Βουλής και της Ευρωβουλής. Η επιβολή προστίμων, φθάνει μέχρι το 50% της τελευταίας τακτικής χρηματοδότησης των κομμάτων ή έως 150.000 ευρώ για τα κόμματα που δεν λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, έως 200.000 ευρώ για τα κόμματα που δεν λαμβάνουν τακτική κομματική χρηματοδότηση και έως το 50% της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης των υποψηφίων βουλευτών και ευρωβουλευτών που διακινούν έσοδα ή δαπάνες κατά παράβαση του νόμου.

Η τροπολογία θα ισχύσει από 1.1.2018 και από τις διατάξεις της επέρχεται ενδεχόμενη αύξηση εσόδων επί του κρατικού προϋπολογισμού από την είσπραξη των προστίμων που τυχόν θα επιβληθεί στους παραβάτες.

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ