ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα δουν μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους στο τέλος Ιανουαρίου

Ποιοι θα δουν μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους στο τέλος Ιανουαρίου
REUTERS/Eric Gaillard

Στο τέλος του μήνα περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 8.636 ευρώ θα διαπιστώσουν μια μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους.

Η μείωση θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στη μηνιαία παρακράτηση φόρου. Στα χαμηλά εισοδήματα, δηλαδή σε όσους βρίσκονται στο ύψος του αφορολογήτου (8.636 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά, 8.863 για έγγαμους με ένα παιδί και 9.090 ευρώ για έγγαμους με δύο παιδιά), η επιβάρυνση θα είναι ελάχιστη, καθώς δεν προκύπτει σημαντικός φόρος για να υπολογιστεί και έκπτωση 1,5%. Όσο ανεβαίνουν όμως τα εισοδήματα, οι επιβαρύνσεις γίνονται όλο και πιο αισθητές.

Για παράδειγμα, οι μισθωτοί με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ θα έχουν μικρή επιβάρυνση καθώς σε αυτή την περίπτωση ο συνολικός πρόσθετος φόρος δεν ξεπερνά τα 18 ευρώ.

Για τους έχοντες μισθό που προσεγγίζει τα επίπεδα των 1.500 ευρώ, η ετήσια επιβάρυνση ανεβαίνει αγγίζοντας τα 50 ευρώ.

Για παράδειγμα, έστω ένας μισθωτός που έχει τον μήνα εισόδημα 1.643 ευρώ, δηλαδή σε ετήσια βάση το ποσό που λαμβάνει ανέρχεται σε 23.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος μισθωτός θα διαπιστώσει απώλειες της τάξης των 51 ευρώ τον χρόνο. Αν ο ίδιος φορολογούμενος είχε μισθό της τάξης των 2.000 ευρώ, τότε η ετήσια πρόσθετη επιβάρυνση θα ανέλθει στα 74 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ