ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιώσιμο ασφαλιστικό και μείωση της ανεργίας μέσω fund

Βιώσιμο ασφαλιστικό και μείωση της ανεργίας μέσω fund
EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Ειδικό φορολογικό καθεστώς για την μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση του ασφαλιστικού εξετάζει η κυβέρνηση.

Λύση στο γρίφο του Ασφαλιστικού μέσω της ενίσχυσης της απασχόλησης αναζητά η κυβέρνηση, με ζητούμενο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών Ταμείων αλλά και την σημαντική μείωση της ανεργίας.

Για αυτό το λόγο στο τραπέζι των κυβερνητικών διαβουλεύσεων έχει πέσει το σενάριο για τη δημιουργία ειδικών φορολογικών ζωνών για εταιρίες που θα ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας σε αντάλλαγμα φορολογικών προνομίων.

Σε αυτές αναμένεται να συμπεριληφθούν και οι νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) με την ενίσχυση του μη μισθολογικού κόστους και την επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με την προϋπόθεση της εγγυημένης απασχόλησης σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό εργαζομένων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το Έθνος, στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για τη δημιουργία ενός fund που εν δυνάμει θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 40 δις ευρώ και που θα είναι σε θέση να χρηματοδοτεί το συνταξιοδοτικό. Εκεί θα αποταμιεύονται πόροι που προέρχονται από τις αποκρατικοποιήσεις, τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, τα έσοδα από τυχερά παιχνίδια κ.ά.
Παράλληλα, παραμένει μεγάλο στοίχημα η αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων, η πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας και η εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ