Προαπαιτούμενα, δόση και χρέος κρίνονται τις επόμενες ημέρες
Πηγή: Reuters

Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες τόσο στο μέτωπο των προαπαιτούμενων όσο και στα ζητήματα της δόσης και της απομείωσης του χρέους.

Διαβάστε επίσης

Μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου η κυβέρνηση θα πρέπει να δρομολογήσει ακόμη 20 προαπαιτούμενα για να αποσπάσει μια θετική έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς, κάτι που πρέπει να γίνει έως τις 22 Ιανουαρίου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα συγκροτηθούν και οι τεχνικές ομάδες που θα συζητήσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με τη συζήτηση να ξεκινά άτυπα στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, μπορεί στο EuroWorking Group της Πέμπτης να αποφασίσθηκε πως με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η Ελλάδα θα δικαιούται 3,3 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες της περιόδου Φεβρουαρίου-Ιουνίου, ακόμη 1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και 1,9 δισ. ευρώ για να σχηματίσει το «αποθεματικό ασφαλείας» για τη μετά το Μνημόνιο εποχή, ωστόσο η δόση των 6,7 δισ. ευρώ αναμένεται ξανά να σπάσει στα δύο και να συνδεθεί με προϋποθέσεις.

Η βασικότερη από τις προϋποθέσεις σχετίζεται με την πορεία εξόφλησης των «φεσιών» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Στα τέλη Οκτωβρίου 2017 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης εκταμίευσε 800 εκατ. ευρώ στα οποία η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να προσθέσει άλλα 400 εκατ. ευρώ από τα κρατικά διαθέσιμα και να αποπληρώσει μέσα σε 95 ημέρες οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα.

Αν και η διαδικασία αυτή έχει κινηθεί αρκετά γρήγορά – κυρίως λόγω των επιστροφών φόρων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – ωστόσο υπάρχουν ακόμη πληρωμές που εκκρεμούν και τις οποίες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πιέζει νοσοκομεία , ΕΟΠΥΥ και ταμεία να τις κάνουν εγκαίρως, ώστε έως τις αρχές Φεβρουαρίου να έχει καταβληθεί το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ.

Μόνον τότε η Ελλάδα θα λάβει την υπό δόση του 1,5 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης που σχετίζεται με την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών και αμέσως θα πρέπει να διαθέσει 750 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε έως τον Ιούνιο να εξοφλήσει προς τους ιδιώτες συνολικά 2,25 δισ. ευρώ.


Διαβάστε επίσης

Πώς θα αποκαλυφθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας

Στον εισαγγελέα παραπέμπεται ο βουλευτής Σερρών Κ. Καραμανλής για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες

«Η επόμενη μέρα» στο μικροσκόπιο του ΣΥΡΙΖΑ