ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντέκλαν Κοστέλο και Ράσμους Ρέφερ θα μιλήσουν σε συνέδριο για τα Μνημόνια

Ντέκλαν Κοστέλο και Ράσμους Ρέφερ θα μιλήσουν σε συνέδριο για τα Μνημόνια
Ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΕ στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Αθήνα θα βρεθούν σήμερα οι επικεφαλής των κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο και Ράσμους Ρέφερ για να μιλήσουν στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Αν και με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι αναφορές τους στο ασφαλιστικό, στη φορολογία και στις μεταρρυθμίσεις, με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα όσα ενδεχομένως θα πουν για τη διευθέτηση του χρέους, τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στόχος της Ελλάδας είναι να βελτιωθούν τα επίπεδα ρευστότητας στην οικονομία αφενός με άρση των capital controls, αφετέρου με την επαναφορά του καθεστώτος παροχής φθηνής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες (επαναφορά waiver).

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη προκειμένου να συναντηθεί με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για το waiver, αλλά και για να εξετάσουν το πως θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE). Δηλαδή, θα ξεκινήσει η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Η ελληνικη πλευρά θέλει να ανοίξει το συντομότερο δυνατόν τη συζήτηση για τη νέα ρύθμιση του χρέους, κάτι που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου του προγράμματος.

Στη βάση αυτή η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να φέρει ασφαλιστικό και φορολογικό εντός του Δεκεμβρίου μαζί με τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να ψηφίσει έως τα μέσα του μήνα. Το εγχείρημα, ωστόσο, είναι δύσκολο, δεδομένων των στενών χρονικών περιθωρίων και της ανάγκης για νέους φόρους και περικοπές στις συντάξεις.

Συνοπτικά, στη λίστα με τα δεύτερα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται τα εξής:

-Η δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

-Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

-Η ψήφιση του νόμου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

- Η επιλογή του αντικαταστάτη της Κατερίνας Σαββαΐδου στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

-Η στρατηγική για τα κόκκινα δάνεια και η πώληση τους σε funds.

-Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση υπηρεσιών και προϊόντων.

-Η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και των τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ.

-Υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και τη μείωση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

-Η λειτουργία της επιτροπής που θα εγκρίνει τους διορισμούς προέδρων και μελών στις τράπεζες.

-Η έκδοση δευτερεύουσας νομοθεσίας για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.
-Η επιτάχυνση συγχρηματοδοτούμενων έργων.

-Ο νέος δασικός νόμος και ο χωροταξικός σχεδιασμός.

-Η έκδοση της υπουργικής απόφασης για την επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα.

Όλα αυτά θα πρέπει να κλείσουν σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς το αργότερο έως τις 22 Δεκεμβρίου προκειμένου να εκκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.