ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται η διόγκωση των χρεών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ- Στο «μικροσκόπιο» θεσμών και εισαγγελέων

Συνεχίζεται η διόγκωση των χρεών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ- Στο «μικροσκόπιο» θεσμών και εισαγγελέων
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες σε Βρυξέλλες και Αθήνα για μια σειρά ανοικτών υποθέσεων που γεννούν χρέη προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και τα οποία συνεχώς διογκώνονται.

Η ΔΕΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων, αφού μέχρι τον Μάρτιο η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί πρέπει να έχουν συμφωνήσει στον οδικό χάρτη για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου και κατόπιν να προχωρήσουν στην αξιοποίηση του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία.

Ωστόσο, τα διογκούμενα χρέη προς την ΔΕΠΑ προκαλούν ήδη πονοκέφαλο στους βασικούς μετόχους ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ, αφού είναι προφανές ότι απομειώνουν την αξία της εταιρείας και δημιουργούν ανασφάλεια σε οποιονδήποτε υποψήφιο επενδυτή. Η κύρια πηγή ανησυχίας εντοπίζεται στην συνεχιζόμενη αύξηση της έκθεση της ΔΕΠΑ σε οφειλές της εταιρείας λιπασμάτων ELFE συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Η ELFE χρωστάει σήμερα πάνω από 114 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2015 άρχισε να μεταβιβάζει συστηματικά περιουσιακά στοιχεία της και το προσωπικό της σε τρίτες παρένθετες εταιρείες με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα «κουφάρι» όπως έχουν καταγγείλει απολυμένοι εργαζόμενοι στη λιπασματοβιομηχανία αλλά και η ίδια η ΔΕΠΑ σε μήνυση που κατέθεσε πρόσφατα και ήδη εξετάζεται από την Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάφορες κατά καιρούς παρεμβάσεις τους υψηλά κυβερνητικά στελέχη, όπως οι κ.κ. Γιώργος Σταθάκης, Αλέξης Χαρίτσης και Βασίλης Νεφελούδη,ς αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχουν αναφερθεί στην ανάγκη αποκατάστασης τη νομιμότητας στην εταιρεία λιπασμάτων, κάτι που οδήγησε τον Νοέμβριο στην αλλαγή διοίκηση στη ΔΕΠΑ και την απομάκρυνση του μέχρι τότε διευθύνοντος συμβούλου Θεόδωρου Κιτσάκου.

Όπως είχε αποκαλύψει προ μηνός το CNN Greece, το θέμα απασχολεί έντονα πλέον την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους θεσμούς, αφού η διόγκωση των χρεών μπορεί να οδηγήσει σε ναυάγιο τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης της αγοράς ενέργειας που αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ωστόσο παρά την διόγκωση των οφειλών, η ΔΕΠΑ συνεχίζει την παροχή αερίου στη λιπασματοβιομηχανία ELFE, χωρίς καμία προοπτική ρύθμισης ή άλλης διευθέτησης της οφειλής.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η τροφοδοσία σήμερα συνεχίζεται κανονικά βάσει διατάξεων των δικαστών του Πρωτοδικείου Αθηνών Ιωάννη Κανάκη και εσχάτως της Προέδρου Πρωτοδικών Μαρίας Τόλια, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα διέταξε την συνέχιση της προμήθειας αερίου στην ELFE με την παράδοση αποκλειστικά μεταχρονολογημένων επιταγών εξάμηνης διάρκειας, με το αιτιολογικό ότι αυτό αποτελούσε «παγιωμένη πρακτική τους τελευταίους 20 μήνες».

Σημειώνεται ότι η υπόθεση ερευνάται ήδη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, το ΣΔΟΕ και την Αρχή για Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος, ενώ ήδη από το 2014 ο τότε Πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης είχε προχωρήσει σε δέσμευση των ακινήτων της ELFE ως προϊόντων εγκληματικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος που συνεχίζεται έκτοτε εστιάζει στις διάφορες «εξωτικές» εταιρείες γύρω από την ELFE και τον πακτωλό χρημάτων που διακινούνται μέσω αυτών με μεταχρονολογημένες επιταγές, οι οποίες διοχετεύονται στη ΔΕΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ