ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο EuroWorking Group η εποπτεία των αποκρατικοποιήσεων – Οι νέοι στόχοι

Στο EuroWorking Group η εποπτεία των αποκρατικοποιήσεων – Οι νέοι στόχοι
EUROKINISSI

Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και στενή εποπτεία τους από το EuroWorking Group προβλέπει η νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, όπως αυτή αποτυπώνεται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο.

Το Eurogroup ανέθεσε χθες στο EuroWorking Group την επαλήθευση της πλήρους εφαρμογής των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων, εξέλιξη που δείχνει τη βαρύτητα που προσδίδουν οι δανειστές στις αποκρατικοποιήσεις.

Στο κείμενο της συμφωνίας προβλέπεται πως στο πρώτο εξάμηνο του 2018 μπορούν να εισπραχτεί ένα 1 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, υπό την προϋπόθεση πως θα ολοκληρωθεί η πώληση του Ελληνικού. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 αναμένεται να εισρεύσει από ιδιωτικοποιήσεις ακόμη 1 δισ. ευρώ! Τα χρήματα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για το σχηματισμό του «μαξιλαριού ασφαλείας» που έχει ανάγκη η Ελλάδα για τη μετά το Μνημονιο εποχή.

Το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει την προκήρυξη μέσα στον Μάρτιο των διαγωνισμών για πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), του 65% της ΔΕΠΑ και του 5% του ΟΤΕ, αλλά και την προώθηση του διαγωνισμού για το 35% των ΕΛΠΕ.

Για τον Ιούνιο προγραμματίζεται η πώληση του 17% της ΔΕΗ (ή άλλης μορφής αξιοποίηση που οδηγεί σε τουλάχιστον ίδια έσοδα), καθώς και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ.

Στο κείμενο της συμφωνίας προβλέπεται πως η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού θα γίνει τον Μάρτιο. Μέχρι τον Απρίλιο θα πρέπει να προχωρήσει η έκδοση νέας κοινής υπουργικής απόφασης για τα διόδια στην Εγνατία Οδό, η άμεση έναρξη κατασκευής του σταθμού διοδίων Ασπροβάλτας και η άμεση λειτουργία του σταθμού διοδίων Ωραιοκάστρου που είναι σήμερα υπό κατασκευή.

Στα προαπαιτούμενα είναι και οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΠΑ και της Εγνατία Οδός μέχρι τον Απρίλιο. Μέχρι τον Μάιο καλείται η ΕΕΣΥΠ ΑΕ να έχει αξιολογήσει και αλλάξει τα διοικητικά συμβούλια των ΕΛΤΑ και του ΟΑΣΑ, καθώς και των θυγατρικών του ΟΣΥ ΑΕ και ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Το αναθεωρημένο Μνημόνιο αναφέρεται και στην πρόσληψη συμβούλων που θα αναλάβουν τις συζητήσεις για την επέκταση της σύμβασης μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του Ελληνικού Δημοσίου, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου!

Στην έκθεση συμμόρφωσης για την τρίτη αξιολόγηση αναφέρεται πως το 2017 τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων ήταν χαμηλότερα των προβλεπόμενων και ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για έσοδα 1,9 δισ. ευρώ, κάτι που αποδίδεται στις κωλυσιεργίες στην πώληση του ΟΛΘ και του 5% του ΟΤΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ