ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απέχουν από τους πλειστηριασμούς οι συμβολαιογράφοι

Απέχουν από τους πλειστηριασμούς οι συμβολαιογράφοι
EUROKINISSI

Ο ένας μετά τον άλλον οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας με αποφάσεις τους παρατείνουν την αποχή από τους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία και σε ορισμένες περιπτώσεις και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τον Μάρτιο, την ίδια ώρα που οι θεσμοί δημιουργούν ειδικό παρατηρητήριο για την παρακολούθηση της ομαλής εκτέλεσής τους.

Να σημειωθεί πως διάταξη νόμου ορίζει πλέον ότι από τις 21 Φεβρουαρίου όλοι οι πλειστηριασμοί πανελλαδικά θα πρέπει να διενεργούνται μόνο ηλεκτρονικά.

Σε κάθε περίπτωση, από τη Θεσσαλονίκη έως την Κρήτη και από το Ναύπλιο έως τα Γιάννινα, οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι στις γενικές συνελεύσεις τους αποφάσισαν ότι θα απέχουν από τους πλειστηριασμούς. Ο συμβολαιογραφικός σύλλογος Αθηνών - Πειραιώς έχει ανακοινώσει από τα τέλη Δεκεμβρίου ότι έως τις 31 Ιανουαρίου δεν θα προχωρήσει κανένας φυσικός πλειστηριασμός αλλά εκτελούνται κανονικά οι ηλεκτρονικοί. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται νέα γενική συνέλευση για τον καθορισμό της στάσης τους στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Ρούσκα, σταδιακά η κατάσταση θα εκτονωθεί και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται απρόσκοπτα, όχι όμως με τον ρυθμό που επιθυμούν οι δανειστές. Στην έκθεση συμμόρφωσης για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, οι δανειστές σε ειδική ανάλυση είχαν συμπεριλάβει τη δέσμευση των τραπεζών έναντι των εποπτικών Αρχών για τη διενέργεια 10.000 πλειστηριασμών κατά τη διάρκεια του έτους. Ο Γιώργος Ρούσκας εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια του έτους θα διενεργηθούν τελικά 2.000-3.000 πλειστηριασμοί, σχεδόν αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Σε ερώτηση για το εάν η προσγείωση του στόχου συνδέεται με αδυναμία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να σηκώσει περισσότερους πλειστηριασμούς, απαντά αρνητικά σημειώνοντας ότι κατά την άποψή του οι τράπεζες δεν θέλουν να διενεργήσουν τόσο μεγάλο όγκο πλειστηριασμών, αλλά χρησιμοποιούν την απειλή για να φέρουν περισσότερους δανειολήπτες στο γκισέ για ρύθμιση των οφειλών τους. Τραπεζικές πηγές, πάντως, ανεβάζουν τον όγκο των πλειστηριασμών ακινήτων σε 1.000 τον μήνα από τον Μάρτιο και μετά, με στόχο το λιγότερο 10.000 κατά τη διάρκεια του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ