ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Standard and Poor's: «Σταδιακή» η βελτίωση των ελληνικών τραπεζών

Standard and Poor's: «Σταδιακή» η βελτίωση των ελληνικών τραπεζών
EPA/JUSTINE LANE

Την εκτίμηση πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταγράψει «σταδιακή βελτίωση» και πως το 2018 θα είναι έτος ορόσημο για την ανάκαμψη του, εκφράζει ο οίκος Standard and Poor's σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα. 

Σύμφωνα με τον οίκο τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να καταγράφουν πρόοδο σε επίπεδο ρευστότητας και ποιότητας ενεργητικού, ωστόσο θεωρεί πως έχουν ακόμη δρόμο για την ανάκαμψη.

«Από τα μέσα του 2016, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει καταγράψει πρόοδο στην αντιμετώπιση αυτών που θεωρούμε ότι είναι και οι βασικές του αδυναμίες: Τη μη ισορροπημένη δομή χρηματοδότησης και το αδύναμο προφίλ ρευστότητας, την εξαιρετικά ισχνή ποιότητα ενεργητικού και τις χαμηλές προοπτικές κερδοφορίας», σημειώνει η αναλύτρια της Standard and Poor's Ρετζίνα Αρτζένιο. «Περιμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν σε αυτή την οδό σταδιακής βελτίωσης, αλλά κατά την άποψή μας είναι ακόμη μακριά μια αξιόλογη βελτίωση».

Ο οίκος εκτιμά ότι οι ζημίες από τα δάνεια θα παραμείνουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τα επόμενα 2-3 χρόνια, περίπου στο 10,3% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να εγγράφουν ζημίες από τη μη εξυπηρετούμενη έκθεσή τους.

Για το 2018 τονίζεται πως θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό έτος για την Ελλάδα και τον τραπεζικό της κλάδο, καθώς αναμένεται έξοδος από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο. «Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία ενίσχυσης της εμπιστοσύνης, ακόμη και με την υπόθεση ότι οι μεταμνημονιακές συνθήκες θα παραμείνουν δύσκολες», αναφέρει η S&P και προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% το 2017 και περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά ένα μέσο όρο 2,4% την περίοδο 2018-2021.

Τέλος, η Standard and Poor's προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και τη χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ, επιβαρύνοντας μεσοπρόθεσμα τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ